Dýňovo-ořechové muffiny s mandlovým krémem, ovocem, čokoládou a marcipánem

Ingredience

Těsto na muffiny

  • 180g jablečného pyré
  • 90g dýně hokaido, oloupané, vydlabané
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 120g špaldové mouky T 630 Belbake
  • 50g řepkového oleje, ghí, alsanu či jiného tuku
  • 60g medu
  • 50g vlašských ořechů
  • 6 košíčků o průměru dna 5cm

Světlý krém

  • 60g mandlí
  • 1/2 lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 lžíce bio kokosového oleje, případně strouhaného kokosu

Oranžový krém

  • 4 meruňky
  • 1/2 jablka
  • med dle chuti
  • 1/2 lžíce bio kokosového oleje (pokud nesežneme kokosový olej, který byl v bio týdnu, dáme místo něj 1/4-1/2  sáčku vanilkového pudinku nebo jedlou želatinu Castello)
  • pokud pospícháme, není sezóna a nejsou dostupné meruňky, použijeme maruňkový džem – Maribel Aprikose

Zdobení

  • Čokoláda na vaření Fin Carré dle potřeby
  • 40g mandlí
  • mletá skořice dle potřeby
  • 1-2 čajové lžičky nastrouhané směsi jablek a dýně
  • 35g mandlí
  • 16g moučkového cukru
  • hřebíček celý, pokud neseženem v mimořádné akci, postačí Holandské kakao
  • strouhaný kokos dle potřeby

p1160468

Příprava

Velmi mě zaujala kulinářská výzva Lidl Food Challenge, recept na téma HALLOWEEN“ na svém blogu ještě nemám, a tak jsem si řekla, že zkusím pokořit zase nějaký ten schůdeček. Do 30. září musel být recept odeslán. Jestli u nás vede některý z dezertů, jsou to právě muffiny, krásně se dětičkám drží a dá se s nimi vyhrát, právě proto jsem zvolila právě je. Hlavní problém bylo čím je ozdobit, tentokrát jsem si sáhla hodně na pomyslné dno a myslela jsem si, že to nepůjde. Vymyslet recept čistě ze surovin, které jsou dostupné v prodejnách Lidl, navíc v našem podání bez mléčné bílkoviny, kterou syn prostě nesmí, tedy bez použití másla, smetany, mléka… Běžně mi trvá vymyslet a dát dohromady recept během několika málo desítek minut, zde jsem už musela mozek trošku zahřát.

Nakonec se podařilo, myslím si, že výsledek není vůbec špatný. Ne je naprosto úžasný, jsem nadšená, hlavně z celkové chuťové kompozice. Dýně k Halloweenu prostě patří, dýně je nejen v těstě, ale i zdobení. Celková kompozice chutí je velmi příjemně vyvážená, mandlový krém v kombinaci s meruňkami celkový dojem podtrhne.

Jsem s výsledkem moc spokojená a nic bych neměnila.

Pro mě byl tento recept hlavně výzvou z důvodu, že jsem připravila muffiny bez mléka, vajec a jsou i výživově hodnotné. Věřím, že spoustu maminek malých alergiků potěším a nejen je. Náš malý mlsounek byl z muffinů naprosto nadšený, moc si na nich pochutnal a nejen on.

A jak na HALLOWEEN“ muffiny?

 

Příprava těsta je velmi snadná, budeme potřebovat pouze nůž, lžíci, struhadlo, mísu a vařečku na zamíchání. Slupku dýně nožem okrájíme, semena vydlabeme, nastrouháme najemno do mísy. Zrovna tak postupujeme s jablky, která oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme najemno k dýni. Nastrouhanou směs dýně a jablek rozmixujeme tyčovým mixérem, přisypeme skořici, odebereme si 2 čajové lžičky směsi pro přípravu dekorace – dýně. Do připravovaného těsta přidáme med, namleté vlašské ořechy, přilijeme olej, zamícháme, postupně přisypeme špaldovou mouku, kterou důkladně vařečkou zapracujeme. Rozehřejeme si troubu na 200°C. Připravíme si papírové košíčky, které vložíme do kovové formy na muffiny, těstem košíčky naplníme až po okraj a dáme na plech. Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

 

Během pečení si připravíme krémy, kterými budeme zdobit. Mandle doporučuji vyloupat den předem, aby nám stihly oschnout. Večer je vložíme do hrnce s vodou, krátce povaříme, necháme chvíli ve vodě stát, oloupeme a dáme na papírovou utěrku oschnout. Mandle rozmixujeme na prach, přidáme 1/2 lžíce medu, zamícháme a dle konzistence přidáme trošku vody, já přidala 2 polévkové lžíce vody, důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem, nakonec vmícháme povolený kokosový olej. Dáme do lednice ztuhnout. Pokud nesežente kokosový olej nevadí, jde jen o to, aby mandlový krém držel, takže pokud máme krém řidší přidáme namleté mandle, případně přidáme strouhaný kokos, který tekutiny vsaje, před zdobením dáme zachladit do lednice.

Připravíme si druhý krém, já jsem využila zásob zamražených meruněk, které jsem zakoupila když byly meruňky v Lidlu dostupné. Pokud je neseženete nevadí, místo meruněk můžeme použít meruňkový džem, který má Lidl v neustálé nabídce. Já jsem si vyndala 4 meruňky z mrazáku, nechala je povolit, dala je do rendlíku, přistrouhala jsem k nim 1/2 oloupaného jablíčka, prohřála, vyvařila co nejvíce tekutin, rozmixovala, osladila medem a přidala 1/2 polévkové lžíce kokosového olej, zamíchala a opět dala do lednice ztuhnout. Pokud máme čas oba krémy připravíme večer, druhý den ráno jen připravíme těsto na muffiny, upečeme, necháme vystydnout a připravenými krémy nazdobíme.

Lidl nemá kokosový olej ve stálé nabídce takže pokud nechytíte zrovna akci týdne nezoufejte, ovoce povaříme s pudinkem, množství použitého pudinku je závislé na tom zda jsou meruňky syrové či mražené. Je zapotřebí vytvořit krém, kterým budeme zdobit, mělo by postačit 1/4-1/2 sáčku pudinku. Případně lze využít jedlé želatiny, které by mělo dle návodu postačit 1/2 čajové lžičky.

Vychladlé muffiny ozdobíme pomocí sáčku světlým krémem, kolem dokola i střed, následně ozdobíme oranžovým krémem nepravidelnými čárami do tvaru hvězdy. Střed posypeme jemně kokosem, navrch posadíme dýni vyrobenou z pravého marcipánu. Takto připravené muffiny dáme do lednice zachladit na 1 hodinu. Následně muffiny ozdobíme čokoládovou pavučinou. Čokoládu na vaření jsem si rozpustila v igelitovém sáčku, nechala chvíli zchladnout, utstřihla špičku a nazdobila. Čokoláda nesmí být horká. Já jsem nejdřív udělala svislé čáry od marcipánové dýně směrem dolů a následně dodělala krajky po obvodu pavučiny.

Takto připravené muffiny, vložíme do lednice zachladit. Tato varianta je pro mě finální. Jelikož mi zbylo v sáčku trošku čokolády, rozhodla jsem se ještě udělat pavučinky, které nejsou nutností, ale rozhodně byly náležitě oceněny. Jedná se o jednu z dalších možností dozdobení.

Pavučiny z čokolády jsem připravila následovně. Ze zbylé čokolády jsem na pečící papír namalovala pavučinu. Nejdřív jsem vytvořila hvězdu a pak jen dodělala po obvodu krajky. Pavučiny musí důkladně zatuhnout, ideálně přes noc v lednici.

Dekoraci ve tvaru dýně jsem vyrobila následovně. Namlela jsem mandle na prach, přidala moučkový cukr, 2 čajové lžičky rozmixované směsi dýně, jablka. Začala jsem zapracovávat suroviny do sebe, začala vznikat tvárná hmota, kterou jsem obarvila dle požadované barvy skořicí. Pokud se hmota bude rozpadat navlhčete si ruce, pokud bude příliš mokrá, přidejte cukr a namleté mandle. Já jsem žádnou vodu nepřidávala, postačila směs rozmixované dýně a jablek. Z obarvené hmoty vytvarujeme kuličky, které po okrajích narušíme pomocí čajové lžičky, vytvoříme tak obloučky po obvodu dýně, stopku na vrch můžeme připravit ze zbytků hmoty, kterou si obarvíme kakaovým práškem. Na vrchu dýně uprostřed uděláme dirku párátkem a vložíme vytvarované stopky, případně pokud se nám povede zakoupit v prodejně Lidl hřebíček, který však není v pravidelném sortimentu, můžeme použít i ten a jen jej zapíchnout. Připravené dýně vložíme do lednice a necháme zachladit několik hodin.

Po finálním nazdobení dáme hotové muffiny chladit na 2 hodiny do lednice, skladujeme v chladu.

Poznámka

Vegané nahradí med cukrem, nepoužijí želatinu, stejně tak vegetariáni.

Čas přípravy: 2 hodiny bez chlazení

Počet porcí: 6

 

p1160469