Fazolová česneková pomazánka

Ingredience

  • 200g bílých fazolí NAVY
  • česnek dle chuti
  • České Ghíčko či alsan bio dle chuti – postačí 1 lžíce pouze na zjemnění
  • sůl dle chuti
  • 5-6 lžic kešu ořechů
  • Umeocet dle chuti – případně šťáva z citronu či limetky
  • mandlové mléko Provamel dle potřeby

Příprava

Pomazánky jsou součástí každé naší oslavy a já se vždy snažím připravit něco nového. Tentokrát jsem dostala chuť na česnekovou pomazánku, kterou už jsme dlouho neměli. Na této pomazánce je úžasné, že může chutnat pokaždé trošku jinak.

Fazole nasypeme do skleničky, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den vodu slijeme vložíme fazole do hrnce, zalijeme vodou, pro rychlejší vaření můžeme přidat mořskou řasu – wakame, kombu, nejen že zkrátí dobu vaření, ale rovněž snižuje nadýmavost, výživoá hodnota mořských řas je rovněž velmi značná, mořské řasy postačí velikost poštovní známky. Fazole vařím v tlakovém hrnci přibližně 15 minut bez solení.

Uvařené fazole přecedíme a necháme vychladnout.

Pokud chceme mít pomazánku hezky hladkou je dobré kešu ořechy namočit na 4-8 hodin, výhodou nemáčených kešu ořechů je že sají, tudíž můžeme využit jejich schopnosti když máme něco příliš řídké. Pokud se přidají bez máčení je třeba pomazánku v časovém odstupu vícekrát vyšlehat tyčovým mixérem.

Já využívám pro přípravu pomazánek Braun sekáček, nasypu do něj uvařené fazole, přidám kešu ořechy, tuk a 2-3 lžíce mandlového mléka, vyšlehám, vyndám do mísy, následně dochutím umeoctem, limetkovou šťávou či citronovou… Pokud budete přidávat umeocet, dosolte až nakonec je přirozeně slaný.

Následně již jen přidáme prolisovaný česnek a vyšleháme tyčovým mixérem, dle požadované konzistence můžeme přidat ještě mandlové mléko či tuk.

Celá pomazánka lze připravit jen s použitím tyčového mixéru, ale trošku se zapotí.

 

Základ bez česneku můžeme ochucovat libovolně nasekanými bylinkami – petrželovou natí, pažitkou, posekanou  jarní cibulkou…Případně vlašskými ořechy, medvědím česnekem… Případně můžeme přidat přírodního šmakouna, který je vyroben ze sušeného bílku, má přirozeně zajímavou chuť, která je lehce tvarohová, výsledná chuť má velmi zajímavý ocásek.

Je to úžasná lehká pomazánka, která chutná výborně s rozpečeným pečivem, které se ozdobí posekanými vlašskými ořechy či nakládanými okurkami.

 

Poznámka

Počet porcí: přibližně 300g pomazánky

Čas přípravy: 30 minut s vařením

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/