Hovězí guláš zahuštěný cuketou a rajčaty (rovněž bezmasá verze)

Ingredience

  • sádlo či Ghí a nešetříme
  • 2 -2,5kg hovězího masa, já používám hovězí zadní a jelikož vařím i pro malého tak ořech, jinak luxusní je z kližky
  • 6 velkých cibulí
  • 1 hlavička česneku
  • 2-3 hrsti majoránky dle vlastní chuti
  • lahůdková paprika Grešík 3-4 polévkové lžíce
  • 1 konzerva sekaných bio rajčat  – 400g nebo 6-8 velkých rajčat
  • himalájská sůl dle chuti
  • 1 pořádná cuketa, oloupaná, vydlabaná
  • přibližně 3 litry vody
  • pepř čtyř barev dle chuti nebo 1 chilli papričku
  • pokud máte rádi guláš lehce nasladko tak trošku moučkového cukru

lze připravit i zcela bez masa, příprava stejná jen s vynecháním masa. Uvaříme si fazole adzu-ki, uděláme stejný základ omáčky a když je omáčka hotová a rozmixovaná vložíme do omáčky uvařené fazolky a krátce povaříme.

Příprava

 

Když dělám guláš děláme ho pořádný kotlík, moje maminka ho miluje a strašně ji ode mne chutná, tak ho vždy udělám víc, manžel a malý jej také zbožňují, vesměs jeho příprava je snadná a rychlá, stačí udělat základ. Pak se jen čeká než se vše uvaří a pak ho jíme tři dny 😀 a nějak se ho nemůžeme přejíst. Cuket je teď všude plno a na zahuštění jsou úžasné protože je v omáčce nepoznáte.

 

Základem každého guláše je pěkné maso a cibule. Na ghí či sádle (dávám přibližně 3-4 lžíce) orestujeme cibuli dohněda, následně přidáme na kostky pokrájené hovězí maso, necháme jej zatáhnout, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, dávám větší polovinu hlavičky a zbytek si nechávám na doladění, poprášíme paprikou, která se nám nesmí přichytit, omáčka by byla hořká, přidáme majoránku, kterou v rukách promneme, zamícháme, zalijeme vodou, přidáme rajčata zbavená slupky (lépe se zbaví slupky když se spaří horkou vodou) a najemno nastrouhaná cuketa. Uzavřeme tlakový hrnec, já vařím guláš přibližně 45 minut, záleží jak velké kostky masa nakrájíme, jak je maso staré. Po 45 minutách otevřeme tlakový hrnec, vyzkoušíme jestli je maso dostatečně měkké. Pokud ano, maso vyndáme mimo, vezmeme tyčový mixér a omáčku rozmixujeme, maso vrátíme zpět a guláš dochutíme, teď začíná ta pravá alchymie, trošku toho a onoho, většinou mi stačí přidat trošku soli, česneku, majoránky a případně naostřit či dosladit, tam už je to hodně o vlastní chuti. Podáváme s oblíbenou přílohou.

 

Poznámka

 

 

U ABKM některým dětem hovězí vadí jiným ne, lze použít maso vepřové či krůtí.

počet porcí: 12, mám tlakový hrnec od Tefalu na 8l.

Čas přípravy: 1 hodina

 

Největší a nejlepší dárek, který mohl Ježíšek přinést, tlakový hrnec TEFAL 8 a 4,5l, možnost kombinací poklic a ještě velký obsahuje velké síto, využívám na zavařování už jej mám dlouho a neměnila bych.