Cuketový švestkový koláč s mákem

Ingredience

  • 140g najemno nastrouhané cukety, oloupané a zbavené semen (pokud je hodně šťavnatá vymačkáme)
  • 120g panely či jiného sladidla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tuku – České Ghíčko bio, Alsan bio či olej
  • 1 prášek do pečiva bio Amylon
  • 380g špaldové hladké mouky
  • 80ml vody
  • švestky dle potřeby
  • mletý mák dle potřeby
  • tuk na vytření plechu a hrubá mouka na vysypání plechu

Příprava

Dostali jsme obří bednu švestek a ty my rádi, kromě švestek je tu asi 30 cuket, které postupně porcuji, a tak bylo jasné, že cuketa bude zase zamaskována v těstě. Tento koláč je extrémně žravý, prostě kombinace švestek a máku se neomrzí.

Vejce našleháme s cukrem a tukem. Následně již jen s pomocí metly vmícháme mouku s kypřícím práškem, střídavě s vodou. Nakonec přidáme do těsta nastrouhanou cuketu, zamícháme. Těsto přendáme do tukem vytřeného a moukou vysypaného plechu, těsto roztáhneme po celém plechu. Na těsto klademe pokrájené švestky, které jen posypeme mákem. Připravený koláč dáme péct do trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Moučník necháme vychladnout a pak už jen vychutnáme tu dobrotu… Pak už jen vítězí ten, který přijde dřív.

Poznámka

Počet porcí: plech 32x22cm

Čas přípravy: 60 minut