Omáčka ze zelených fazolek

Ingredience

  •  Bio České Ghíčko dle potřeby
  • 2 cibule (úžasně prospěje omáčce pokud se vám povede sehnat navíc šalotka, malá velmi aromatická cibulka)
  • 1/2 malého patisonu – vydlabaný, oloupaný (případně 1 cuketu)
  •  1/2 malého celeru
  • 4 hrsti zelených fazolek, já měla čerstvé, celé
  • mletý kmín dle potřeby
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 kokosové mléko Real thai 250ml tetra pak 85%
  • himalájská sůl dle chuti
  • pepř čtyř barev dle chuti
  • 1/2 litru masového nebo zeleninového vývaru
  • voda na redukci omáčky dle potřeby

Příloha libovolná, noky, špagety…

Příprava

Existuje několik druhů zelených fazolek. Všechny jsou však stejné v tom, že ve značné míře obsahují antioxidační vitaminy A a C, kyselinu listovou, vitaminy B1, B2 a vitamin K.  Denní potřeba vitaminu K je 100 gramů a pokryje téměř jednu pětinu této dávky. Mezi minerálními látkami obsahuje fosfor, vápník, draslík, mangan, měď a železo. Takže rozhodně stojí za náš zájem. Neméně významná a zajímavá je kurkuma. Kurkumu klidně postavte do stejné skupiny jako zázvor. V rámci čínské a indické medicíny ji mnozí považují za protizánětlivou. Její aktivní složka, žlutá sloučenina zvaná kurkumin, je spojována s antioxidačními, antivirovými a protinádorovými vlastnostmi. Takže na podzim a zimu ji určitě zařadím častěji. Tato omáčka se vydařila, původně jsem ji neplánovala fotit, ale jelikož manžela strašně zaujala, tak mi to nedalo.

Na Ghí orestujeme dohněda pokrájenou cibuli, přidáme pokrájený patison, celer, pokrájené zelené fazolky, vše společně prohřejeme, zalijeme vývarem, přidáme kmín, špetku pepře, kurkumu, osolíme a nakonec zalijeme kokosovým mlékem. Vařím do změknutí zeleniny, konzistenci omáčky redukujeme přidanou vodou. Když je zelenina měkká, vše společně rozmixujeme a přepasírujeme. Mně se povedla chuťově na první dobrou a neměla jsem potřebu cokoliv přidávat. Podáváme s oblíbenou přílohou.

Já jsem si pár fazolek pokrájela a orestovala na Ghí a použila jako zdobení.

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 45 minut

Patison patří do rodiny dýní.

Patisony jsou plné minerálů a vitaminů, které mají hned několik pozitivních vlivů na naše tělo. Bohaté jsou především na železo a draslík. Zajímavostí patisonu je velmi nízký obsah sodíku, proto je vhodný pro ty, kteří trpí srdečně-cévními problémy či onemocněním ledvin. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou také vhodné pro diabetiky. Další skvělou vlastností je to, že patisony vůbec nenadýmají, a i proto jsou vhodné pro dětské jídelníčky.

Real THAI Čisté 85% kokosové mléko bez přísad, lixusní alternativa smetany. Zatím nejlepší, kterou jsem našla.