Jahodový agar dezert s Českým Ghíčkem a chia semínky

 

 Ingredience

  • 1 lžíce Českého Ghíčka bio
  • 12 jahod
  • 1/2 agarové tyčinky Country life
  • 2 jablka
  • 3 klementýnky, šťáva z nich
  • 150ml vody
  • kardamon na špičku nože
  • 1 lžička chia semínek

 

Příprava

Máte rádi jahůdky? Chcete si připomenout léto? Tak šup na tento rychlo dezert je za chviličku hotový a rozhodně nebudete litovat je to dobrůtka.
Jelikož jahody milujeme, máme je v dostatečných zásobách v mrazáku. Pořád jsem přemýšlela jak zakomponovat České Ghíčko do dezertu a výsledek je famózní.

Agarovou tyčinku si namočíme na 15-20 minut do 150ml vody. Poté vaříme do rozpuštění. Ke konci přidáme lžíci Českého Ghíčka. Odstavíme a přidáme nastrouhaná jablíčka, jahody, šťávu z klementinek, rozmixujeme a přidáme chia semínka.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM. Více zde: agar

O účincích a prospěšnosti chia semínek se dočtete zde: chia

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/