Karobový dezert s vanilkou, agaru a chia

 

 Ingredience

  • na špičku nože vanilky
  • 300ml mandlového mléka Provamel
  • 1 agarová tyčinka Country life
  • 3 lžičky karobu
  • 1 lžička datlového sirupu (dle chuti)
  • 200ml vody
  • 1/2 lžičky chia semínek

Příprava

Agar, agar a zase agar. Když chci malému udělat nějakou mlsku, tak sáhnu po agaru. Jeho možnosti kombinací jsou neomezené.

Do vody si namočíme agarovou tyčinku na 30 minut, povaříme do rozpuštění, stáhneme z plotny. Přidáme mandlové mléko, vanilku, karob, rozmixujeme a přidáme chia semínka, necháme vychladit v lednici.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 60 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde:  rostlinná mléka

 

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM. Více zde: agar

O účincích a prospěšnosti chia semínek se dočtete zde: chia