Kokosová vanilková zmrzlina s čokoládou

Ingredience

  • 2 kokosová mléka v plechu – 1 mléko má 400ml
  • 1 vanilkový lusk, vanilka z něj nebo vanilka v mlýnku
  • javorový sirup dle chuti či jiné sladidlo
  • čokoláda na vaření Vivani (či jiná kvalitní čokoláda Troubelice, pro abkm vhodná rovněž Lidl, dm nabízí vegan a celá řada zdravých výživ)

Pokud necháte pouze tyto ingredience, bude zapotřebí nechat zmrzlinu povolit, vesměs je to jen voda a kokosová dužina takže je tužší, mnohem více se hodí spíše do formiček na nanuky.

Variací této zmrzliny jsou spousty, můžeme přisypat strouhaný kokos, kakaový prášek, mleté kešu ořechy, pokud nechceme sladit stačí přidat banány, pokud chceme zvýšit výživovou hodnotu avokádo, zmrzlina se pak krájí mnohem lépe. Já jsem do základu přidala 2 hrsti kešu ořechů navíc. Pokud máte rádi čokoládovou zmrzlinu, tak její verzi naleznete zde: čokoládová zmrzlina

V této verzi čokoládové verzi je přidána Ghítela, která obsahuje Ghí od Českého Ghíčka v bio kvalitě a med, není určená pro vegany, slouží pro zvýšení výživové hodnoty a dodá příjemný ocásek, lze ji vynechat a nechat jen s čokoládou nebo přidat kakaový prášek a kakaové máslo, zmrzlina  tak dostane šmrnc, opět lze přidat kešu ořechy, banán, avokádo…

Příprava

Léto a zmrzlina, to prostě patří k sobě. Užíváme si různých druhů ovocných dření, kterých jsme se již nějak přejedli a byla chuť na něco jiného. Testujeme a zkoušíme, ovocné zmrzliny máme nejraději, ale někdy je prostě chuť na změnu. Tato variace je nejen chutná, ale může být i velmi výživná.

Příprava zmrzliny je velmi snadná, vyndáme kokosové mléko z plechu, přidáme vanilku, sladidlo či banány a vše rozmixujeme, přidáme nastrouhanou čokoládu a zamícháme. Naplníme do tvořítek na zmrzlinu či můžeme dát do silikonové formy na biskupský chlebíček či jiné silikonové formy, například na muffiny. Rázem máme lahodné osvěžení. Já jsem do silikonové formy na dno nasypala nastrouhanou čokoládu na vaření a pomalu lila připravenou směs. Po nalití jsem rovněž přidala nastrouhanou čokoládu navrch, dala do mrazáku zmrznout do druhého dne. Počítejte s tím, že je třeba nechat zmrzlinu povolit. Je na vás zda si přidáte tekutý podíl z mléka či ne je to voda navíc, která když zmrzne je jako led a dělá neplechu. Pokud nechcete čekat je lepší zvolit tvořítka na zmrzlinu.

Nyní stačí již jen nakrájet sednout si a vychutnat tu dobrotu. Zmrzlinu můžeme ozdobit čerstvým ovocem dle libosti a případně polít čokoládou, přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 3-4 forma o rozměru: 24cm x 6cm

Čas přípravy: 10 minut bez mražení