Květákový krém s pórkem a petrželkou, zjemněný rýžovou smetanou

 

 Ingredience

  • tuk
  • 1 květák
  • 1 pórek
  • 1 petržel
  • 1/2 rýžové smetany soyatoo
  • himalájská sůl dle chuti
  • 1 litr vody

Ráno jsme vstala a po prohledání zásob na mě vykouknul květák, hromada pórku, petržele a v lednici mi zbyla rostlinná šlehačka takže bylo jasno.

Příprava

Na tuku orestujeme polovinu pórku, přidáme květák, petržel, chvíli prohřejeme a zalejeme vodou, osolím.
Povaříme do změknutí a přidáme zbytek pórku.
Necháme krátce prohřát, pomixujeme a zjemníme rýžovou smetanou.

Poznámka

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec

Rýžová smetana soyatoo je rostlinná smetana. Osobně jsem nepovažovala za potřebné synovi před 1 rokem přidávat do pokrmů, zařazuji tedy do kategorie od 1 roku také kvůli soli.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/