Mrkvový koláč s povidly

Ingredience

  • 300g špaldové mouky T630
  • 1 lžička citronu
  • 100g mrkve
  • 80g vlašských ořechů
  • 3 lžíce Českého Ghíčka či jiný tuk
  • 50g Alsanu bio či jiný tuk
  • 60g panely případně jiné sladidlo, dětem můžeme zcela vynechat, povidla osladí dost
  • 50g švestkového šmakouna – šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku a u švestkového šmakouna navíc přidané čerstvé švestky, šmakoun je již slazen tudíž nepřidáváme do těsta navíc žádné sladidlo. Je zde pouze jako výživové obohacení, při alergii na vaječný bílek lze zcel vynechat

Náplň

  • domácí švestková povidla

Příprava

Mrkvová těsta mě strašně baví, zrovna tak dýňová, obě tyto ingredience totiž skvěle pojí ať v syrovém stavu nebo jako pyré. Dokáží tak svojí konzistencí a vlastnostmi plně nahradit vejce. Toto těsto je velmi variabilní a všestranně použitelné na základy pro koláče, sušenky, korpus pod tartaletky, malé koláčky, prostě úžasně variabilní.

Kdo má rád cizrnu může si ji klidně přidat, vycházela jsem zde z předchozího receptu na koláče.

Já jsem tento koláč zaměřila na nastávající Velikonoce, ale můžete si jej připravit kdykoliv v roce, nemá chybu, zbylo mi trošku těsta navíc a vyzkoušela jsem rovněž sušenky a ty jsou tedy naprosto luxusní.

Těsto je hotové poměrně rychle, když opomenu strouhání mrkve. Do mísy či na pracovní podložku nasypeme mouku, přidáme nastrouhanou mrkev, kterou můžeme před přidáním rozmixovat tyčovým mixérem (pokud přidáváme švestkového šmakouna, nastrouháme jej najemno a rozmixujeme společně s mrkví), ale nemusíme, přidáme šťávu z citronu, namleté vlašské ořechy, tuky a případně sladidlo. Veškeré suroviny důkladně propracujeme, v případě potřeby podsypeme moukou navíc.

Důkladně vypracované těsto vložíme přes noc do lednice nebo zaděláme ráno a po obědě s ním pracujeme.

Těsto vyjmeme z lednice, necháme chvíli povolit a následně propracujeme, vyválíme, vložíme do formy, vytvoříme si pomocí rukou okraj, těsto nezapomeneme propíchat vidličkou, zabráníme tím nadouvání se těsta při pečení. Následně již jen koláč potřeme povidly, koláč můžeme ozdobit mřížkou, kterou připravíme ze zbylého těsta, já jsem si vykrájela zajíčky, které jsem použila jako dekoraci. Koláč nakonec potřeme Českým Ghíčkem nebo jiným tukem. Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C do lehkého zrůžovění přibližně 20 minut.

 

Poznámka

Počet porcí: koláč o průměru 27cm

Čas přípravy: bez odležení těsta 45 minut

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/