Nepečený dort s kokosmus a čokoládou

Ingredience

  • 200g nepražených nesolených kešu ořechů
  • 200g jemných ovesných vloček – lze zakoupit rovněž bez lepku
  • 2-3 lžíce kakaového prášku Troubelice
  • 100g datlové pasty, spíše dle vlastní chuti (samozřejmě lze nahradit předem namočenými datlemi, případně švestkami – to už ale změní chuť, či javorovým sirupem)
  • 50-60g kakaového másla Troubelice (případně kokosového oleje, ale zde bych množství přidávala dle savosti)

Poměr ovesných vloček a kešu ořechů nemusí být stejný, spíše je to o vlastní chuti, také záleží jak velkou formu použijeme a rovněž jak silný chceme mít korpus.

Krém

  • kokosmus Dr. Goerg

konkrétně tato značka kokosmus krému se velmi špatně shání, zatím jej objednávám z Německa od paní Dany Kunešové přes tuto fb skupinku: https://www.facebook.com/groups/248112661962807/ , pokud nejste nijak dietně omezeni bílkovinou kravského mléka či laktózou, nejste vegané, či smíte vaječný bílek lze využít kokosový krém šmakoun jako alternativu, případně namočit kokos do kokosového mléka a našlehat, ztužit kakaovým máslem či kokosovým olejem.

Případně připravit mandlový krém či tvaroh, 

– či kešu krém

Kokosmus lze zakoupit rovněž v dm, případně výrobce Amaizin či jiný výrobce, ale zatím jsem pro tento produkt nenašla v chuti konkurenci.

Krémy lze rovněž připravit z našlehaného kokosového mléka či kokosové smetany určené ke šlehání, ale tuhost není taková jako u kokosmus s čím je třeba pak počítat.

 

Poleva, zdobení

  • čokoláda na vaření Vivani dle potřeby
  • plátky mandlí či čerstvé ovoce – maliny, jahody, ořechy…

Příprava

V poslední době jsem trošku lenivější a nebaví mě trávit příliš času v kuchyni a ráda si polenoším, svým způsobem na to mám trošku i právo. Jelikož jsme v radostném očekávání druhého potomka a těhotenství se blíží ke svému konci není asi divu. Nicméně mlsná je mlsná a já navíc potřebovala pro velmi vzácnou návštěvu nějakou dobrotu ke kávičce.

Původně jsem plánovala něco pečeného, ale vzhledem k tomu, že se našemu mladému pánovi nechtělo spát a usnul podstatně déle než bylo v plánu, musela jsem volit trošku něco rychlejšího. Hodina času na úklid po výbuchu dupla a dalších titěrných hraček, vytřít a ještě něco v kuchyni spáchat, tak to byla výzva. Stihla jsem naštěstí vše co jsem potřebovala a hlavně tedy tento nepečený dortík, který je strašně rychlý a snadný. Navíc lze dát do mrazáku, a tak si jej můžete kdykoliv vyndat, pokud se tedy po něm nezapráší jako u nás. Úžasné na této verzi dezertu je, že lze připravit jako luxusní sušenky, muffiny či dort.

 

Příprava je velmi snadná a nedá se na ni nic pokazit, vezmeme ovesné vločky, kešu ořechy, rozemeleme na prach, nasypeme do mísy, přidáme kakaový prášek, datlovou pastu, ručně promícháme a vše spojíme.

Mezitím si ve třech rendlících rozehřejeme ve vodní lázni kakaové máslo, kokosmus a čokoládu na vaření.

Do mísy, kde máme připravenou směs ovesných vloček, kešu ořechů, kakaového prášku a datlové pasty postupně přiléváme kakaové máslo, použijeme jej tolik, aby se nám se směsí dobře pracovalo, nerozpadala se a dobře se pěchovala do dortové formy, (lze si pomoci na úkor kakaového másla rostlinným mlékem, jeho výhodou je že korpus není pak úplně tuhý a nemusíme čekat na následné povolení po vyndání z ledince). Kakaové máslo můžeme nahradit kokosovým olejem, ale ta chuť je prostě jiná, vůni a chuť kakaového másla nelze nahradit (často se ptáte zda je kakaové máslo bez mléčných složek, kakaové máslo nemá s mlékem nic společného, jedná se o produkt získaný z kakaových bobů).

Připravenou směs upěchujeme do dortové formy, kterou doporučuji vystlat pečícím papírem, vložit pečící papír do dortové formy a pak až formu zavřít, rozhodně se nám s dortem bude lépe manipulovat a nepoškrabeme si formu).

Na vzniklý korpus dáme do dortové formy další vrstvu a to světlou, já zvolila ve vodní lázni povolený kokosmus, tedy kokosový krém, který jsem lehce osladila javorovým sirupem rovnoměrně nanesla dle vlastní potřeby. Kokosmus lze naředit rostlinným mlékem či vodou, jeho tuhost je značná a bez povolení ve vodní lázni se s ním hůře pracuje.

Pokud zvolíte jako alternativu pro krém kokosový krém Šmakoun, budou zapotřebí minimálně 2 balení – jen znovu upozorňuji, že však není vhodný pro vegany, dietu s ABKM, obsahuje laktózu a vaječný bílek, více viz. složení v poznámce.

Nakonec připravovaný nepečený dort polijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření a ozdobíme dle vlastní fantazie, já zvolila plátky mandlí.

Vložíme do lednice, já nechávala tuhnout 15 minut, před konzumací je dobré vyndat na chvíli ven, korpus je tužší, ale já osobně to tak mám nejraději.

A nyní už jen chybí popřát příjemné mlsání.

 

Poznámka

Vycházela jsme z tohoto našeho receptu: http://navlnechuti.cz/nepecene-susenky-plnene-bio-kokosovym-kremem-a-rezy-s-ghitelou/

Počet porcí: použila jsem dortovou formu o průměru 17cm

Čas přípravy: 20 minut

Alternativy světlých krémů

Složení Šmakoun kokosového krému:

Šmakoun pasta sladká 65% (vaječný bílek,voda, řepkový olej, sladidlo : sukralóza)

Bílá pasta 35% ( cukr, bambucký tuk, sušené mléko 14%, emulgátor:sójový lecitin, vanilkový extrakt)

Kokos strouhaný 4%

řepkový olej

konzervanty E 202,211 , kyselina citronová

krem-kokos-bily-1-nahled

Možnosti kokosovýh krémů

 

dmbio-kokosmus-10023325_b_pimage_cm500_1rapunzel-kokosova-pasta-100-215gkokosovy-krem-blok-200g-bio-amaizin