Ořechové ovesné sušenky s banánem, jablíčkem, skořicí, medem a brusinkami

 

 Ingredience

  • 120g ovesných vloček bez lepku* (případně quinoa, jáhlových, pohankových*)
  • 2 hrsti kokosu
  • 30g Českého Ghíčka Bio (přepuštěné máslo)
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 20g hrašky vanilka + 40 ml vody (lze i bez*)
  • 30g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • hrst vloček navíc
  • brusinky bio-nesířené-doslazené jablečnou šťávou – bio-nebio, dle potřeby
  • 2 lžíce medu či jiného sladidla, ale tekutého

P1120723

Příprava

Dnes jsem celý den přemýšlela jaké sušenky našemu malému mlsáčkovi upeču, zvažovala jsem s náplní, máslové, ale zahlédla jsem jedny sušenky, které mě velmi zaujaly a já si je upravila dle surovin, které jsem měla zrovna doma. Našemu mlsounkovi také chutnali, ale u každé sušenky nejprve vydloubl brusinku a pak pokračoval dál, ale to mi bylo předem jasné.

Ovesné vločky smícháme s ghí, rozmixovaným jablíčkem a banánem. Přidáme ve vodě rozmíchanou hrašku, rozemleté vlašské ořechy, med, kokos, skořici, důkladně promícháme. V případě potřeby přidáme vločky navíc. Vytvarujeme sušenky, které klademe na pečící papír a na střed dáme brusinku (případně můžeme střed sušenky zmáčknout lžičkou a naplnit oblíbenou marmeládou), kterou jen lehce vtlačíme. Pečeme na 200°C přibližně 15-20 minut.

Poznámka

*I když jsou v prodeji ovesné vločky bez lepku ne všichni je snášejí, obsahují velmi podobnou bílkovinu jako je právě lepek. Doporučuji tedy zvolit vločky například z jáhel, quinoy, pohankové. Pohankové ne všem chutnají. 

* Lze připravit i bez hrašky vanilka, pokud bude těsto málo lepkavé, přidejte banán.

Počet porcí: 12

Čas přípravy: 45 minut

Velké děkuji Ivance Tremlové – Česko Vaří Dětem za inspiraci na tyto báječné sušenky. Dětem do jednoho roku bych vynechala kokos a vlašské ořechy, skořici nechám na každém. Místo hrašky vanilka můžete dát vejce. Směs těsta na sušenky musí být hutnější a nesmí se na ruce příliš lepit. V případě potřeby přidejte vločky navíc. U dětí do roka není přislazování třeba, zároveň je možné med nahradit jiným sladidlem – datlový sirup nebo přímo datle atd.

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hrašku Vanilka použijeme do koláčů a moučníků z kynutého těsta, těsta kypřeného práškem do pečiva. Vynikající jsou palačinky, kde vajíčka nahradíme Hraškou Vanilka. Při zapékání sladkých nákypů a žemlovky si z Hrašky Vanilka uvaříme bešamelovou omáčku, která nákyp spojí, aniž bychom použili vajíčka.

Složení: Hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), vanilka, směs koření.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska

 

P1120739b