Ořechy s mandlovo-vanilkovým krémem

Ingredience

  • 118g vlašských ořechů
  • 100g kokosového cukru
  • 210g špaldové moukyT630
  • 40g pohankové mouky hladké
  • 60g žitné mouky jemně mleté
  • 150-180g Koko Ghí

 

Krém

  • 280g mandlí
  • 80g medu
  • 68g kokosového oleje
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • mandlové mléko dle potřeby

Zdobení

  • čokoláda na vaření Vivani dle potřeby

 

Příprava

Jeden druh cukroví, bez kterého já osobně nedokážu být a na Vánoce nesmí chybě. Nechala jsem plnění na poslední chvíli protože tento krém nemám co se týče trvanlivosti odzkoušený. Věřím že v chladu vydrží minimálně 5 dní, ale jestli vydrží ořechy těžko říct u nás asi vydrží tak 3 dny 😀 .

 

 

Vlašské ořechy a kokosový cukr nameleme na prach, přidáme jednotlivé druhy mouky, koko ghí a důkladně propracujeme. Těsto necháme půl hodinky ladem a následně napěchujeme do formiček na ořechy či rohlíčky. Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 15 minut, necháme vychladnout a vyklepneme.

Pečené rohlíčky a ořechy vložíme do krabice a necháme odpočívat než budeme plnit, já pekla týden předem.

Krém připravíme velmi snadno, nameleme si mandle najemno, přidáme med, rozpuštěný kokosový olej, vanilku z vanilkového lusku, špetku soli, rozmixujeme tyčovým mixérem, dle konzistence přiléváme mandlové mléko, já přidala přibližně 200ml.

Důkladně vyšleháme, necháme v lednici 15 minut a pustíme se do plnění, já si pomohla zdobícím sáčkem, naplněné cukroví dáme zachladit a následně namočíme do rozpuštěné čokolády a opět necháme zachladit.

Skladujeme v chladu.

 

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Krémem jsem plnila ořechy, rohlíčky a kakaové linecké navíc jsem zbytek ochutila rumem a plnila s tímto krémem ještě úly, krému je poměrně dost. Tudíž pokud chcete jen na tuto dávku určitě postačí poloviční dávka krému.

Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/