Pohankový koláč s třešněmi, borůvkami a Českým Ghíčkem

Ingredience

  • 5 vajec
  • 40g kokosového cukru
  • 80g Českého Ghíčka Bio
  • 280g pohankové mouky hladké
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku bio-nebio
  • 150ml vody
  • třešně dle potřeby
  • borůvky dle potřeby
  • Ghí na vymazání formy
  • rýžová mouka polohrubá na vysypání formy (případně pohanková mouka polohrubá)

P1150138

 

Příprava

Máme tu léto, nevím jak u vás, ale u nás se letos urodilo spousta domácího ovoce. Jahůdky už máme sklizené a nyní sklízíme a zpracováváme třešně a borůvky.

Jelikož je mi líto nechat třešničky ladem, ráno jsem je rychle natrhala a přidala do koláče společně s borůvkami. Tento koláč je velmi rychlý a nenáročný a zvládne jej připravit každý. Vznikl velmi chutný a nadýchaný koláč, který si dopřejeme k odpolední ledové kávičce z Ghítely. Navíc mi dorazila čerstvá zásoba Českého Ghíčka a tomu se prostě nedalo odolat.

 

Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s kokosovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme Ghí a necháme opět šlehat. Mezitím si vyšleháme bílky, které dáme stranou. Do vyšlehaných žloutků s cukrem a Ghí, přidáme pohankovou mouku, kterou již jen metlou zašleháme do připravovaného těsta. Během zašlehávání přiléváme vodu a nakonec přidáme kypřící prášek, znovu metlou promícháme a nakonec již jen lehce vmícháme vyšlehané bílky. Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Do těsta již jen nandáme námi zvolené ovoce. Je již na vás zda přidáte drobenku či nikoliv.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C, přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Koláč necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Připravovala jsem teno koláč rovněž pro syna, který není zvyklý tolik sladit, doporučuji tedy přidat drobenku, kterou připravíme z pohankové mouky, tuku a cukru nebo přidat do těsta cukr navíc.

 

Koláč můžeme připravit i z mouky obsahující lepek – špaldové, prostě kterou máte rádi.

Počet porcí: použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm.

Čas přípravy: 45 minut

P1150147

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/