Pohankový perník s povidly a čokoládou

Ingredience

  • 200g pohankové mouky hladké ne celozrnné (pokud je pro vás pohanka výrazná, namíchejte si ji s rýžovou moukou polohrubou1:1) pokud nemáte problémy s lepkem můžete si namíchat špaldovou mouku hladkou a žitnou mouku jako já zde a přidat jen perníkové koření- vycházela jsem z tohoto receptu: http://navlnechuti.cz/cupcake-dortiky-a-dort-s-cervene-repy-nutelou-z-cervene-repy-vegan-potahovaci-hmotouhelouvin-univerzalni-korpus/
  • 100g panely či jiného sladidla
  • 50g kakaového prášku
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 70g Českého Ghíčka, alsanu bio nebo másla pokud je tolerováno
  • 150g upečené oloupané a nastrouhané řepy
  • 220ml vody
  • 100-150g kvalitní hořké čokolády
  • švestková povila dle potřeby
  • zdobení dle toho co máme po ruce – ořechy, kokos, nastrouhaná bílá čokoláda…
  • olej a rýžovou mouku polohrubou na vytření a vysypání formy

Příprava

Dostala jsem chuť na perník a jelikož mě teď řepa fakt baví a máme ji dost, rozhodla jsem se ji opět použít. Naprosto skvěle nahradí vejce, díky řepě se korpus nepřesuší a zároveň těsto osladí. Tento recept je hlavně pro alergiky na vejce, lepek a mléko, pokud máte problém jen s lepkem klidně si vejce přidejte. Maminky mi často píší, že potřebují korpusy bez lepku, vajec, ořechů, soji, mléka… Vejce jsou často největší problém, obzvláště když v těstě nesmí být i lepek, tento korpus se moc povedl. I když jsem myslela, že korpus nedopeču, na jedné straně jsem měla záškodníka, který mi neustále přenastavoval teplotu na troubě, takže chvíli jsme pekli i na 250°C a druhý záškodník testuje své nové zoubky a zakusuje se kde se dá. Tentokrát naší Gábinku obzvláště bavilo kousat mamku do nohou, jelikož už jede na všech čtyřech, dohnat mě nebyl problém a té srandy když mamka vyjekne a té radosti, no to byste museli vidět, takže vcelku komické pečení, které naštěstí dobře dopadlo.

Příprava je rychlovka pokud máte upečenou řepu. Řepu stačí umýt, zabalit do alobalu, dát péct, já peču na 250°C přibližně 1 hodinu. Nechám vychladnout, oloupu a najemno nastrouhám.

Do vyšší mísy si nasypeme sypké suroviny, mouku, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření, zamícháme, přidáme povolený tuk, nastrouhanou řepu, med, začneme míchat a během mísení surovin přiléváme vodu. Těsto necháme tak 15 minut stát. Mezitím si vymažeme formu olejem, vysypeme polohrubou rýžovou moukou. Těsto je hutnější, s pomocí stěrky přendáme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.

Korpus vložíme do předehřáté trouby, pečeme přibližně 20-30 minut, hlídáme aby se korpus nepřesušil, nedokážu napsat přesný čas pečení díky záškodničení při pečení, ono stejně každá trouba peče trošku jinak a je třeba hlídat.

Upečený korpus necháme vychladnout. Následně korpus ponecháme ve formě. Potřeme jej švestkovými povidly a polijeme rozpuštěnou čokoládou, pro lepší krájení si do ni můžeme přidat trošku kokosového oleje. Ostatní zdobení je na vás. Já jsem použila bílou vegan čokoládu, kterou jsem nastrouhala a přidala pár vlašských ořechů.

Připravený moučník dáme do chladu, při otevírání formy nezapomeneme oříznout kolem nožem, aby se nám poleva při otevírání formy nepotrhala.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: průměr formy 25cm

Čas přípravy: 60 minut

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/