Špaldovo-žitné cizrnové sušenky s jabličkem

 

 Ingredience

  • 70g cizrny Bonduelle
  • 125g jablečného pyré
  • 50g Českého Ghíčka Bio
  • 50g kokosového oleje, neztužený Puritas
  • 150g špaldové mouky hladké T 630
  • 50g žitné mouky chlebové
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • špaldová mouka hladká T 630 na podsypání

 P1140110

Příprava

Venku bylo ošklivé počasí a já přemýšlela, jak syna zabavit. Rozhodla jsem se pro tvorbu sušenek. Příprava sušenek nás zabavila téměř na celé dopoledne. Společné tvoření nás velmi bavilo a vymýšleli jsme různé tvary, kombinace a tvorbu jsme si zpestřili nakonec i rozinkami.
Ne nadarmo se říká: „Kdo si hraje, nezlobí“ a my si vyhráli dosytosti. Sušenky jsou výborné a nám už zbývá posledních pár kousků.

A proč používám právě České Ghíčko bio pro přípravu sušenek? Přidáním Ghí prodloužíte trvanlivost připraveného pečiva. Mám vyzkoušeno již několikrát, proti klasickým tukům je v tomto Ghí jedinečné. Sušenky vydrží při pokojové teplotě celý týden, dýl jsem nezkoušela, tak dlouho je neubráním. Ghí je navíc bohatým zdrojem vitamínů  A,D,E,K. Ghí působí ve střevech protizánětlivě, což je častý problém při léčbě alergie na mléčnou bílkovinu a bezlepkové dietě, kdy jsou střeva podrážděná. Ghí zajistí zvýšený příjem zmíněných vitamínů, právě díky obsahu kyseliny máselné, ta chrání střeva a působí protizánětlivě. Bio Ghí obsahuje CLA (kyselina linolová) ta snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant. Takže i maminky a babičky si mohou v klidu mlsnout bez obav. Navíc Ghí působí jako nervové tonikum. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek na nervové buňky.

Pro syna používám Bio České Ghíčko, jeho výroba je z mlíčka té nevyšší kvality od kraviček, které se pasou volně. Pro nás zas klasické Ghí, které využívám na pečení a smažení. No prostě zázrak v kuchyni, který jsem si zamilovala a používám všude, kde se dá. Jedinečná chuť, kterou si můžeme dopřát právě díky Českému Ghíčku, které neobsahuje mléčnou bílkovinu, to je jeden z důvodů proč jsem si jej tak zamilovali. Syn klasické máslo nesmí právě díky této alergii a České Ghíčko neobsahuje mléčnou bílkovinu a já jsem ráda, že jsem tento poklad našla a už jej rozhodně z ruky nepustím.

Pojďme se pustit do přípravy sušenek, zapojte i děti, budou nadšené.

Cizrnu propláchneme a osušíme. Jablečné pyré vyšleháme společně s cizrnou. Na pracovní podložku nasypeme prosátou špaldovou a žitnou mouku, přidáme směs jablečného pyré a cizrny, datlový sirup, povolené Ghíčko a kokosový olej. Kokosový olej jsem nerozehřívala, pokud budete mít kokosový olej vyndaný z lednice, nechte jej povolit při pokojové teplotě. Z připravených surovin vypracujeme nelepivé těsto, důkladně propracujeme, během hnětení těsta jsem pomoučnila pracovní plochu. Můžeme nechat odležet v lednici, ideálně do druhého dne, já neměla tolik času a chtěli jsme tvořit hned. Z těsta vyválíme placku o výšce minimálně 0,5 cm a vykrajujeme libovolné tvary. Vykrojené sušenky klademe na plech s pečícím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C, pokud se použije kokosový olej, bude se zdát, že jsou sušenky po 30 minutách měkké, po vyndání a zchladnutí ztuhnou. Pokud chceme sušenky měkčí, musíme je vyndat hned, jak budou vespod lehce růžové. Tvrdost je závislá na délce pečení, já pekla 30 minut. Délka pečení se odvíjí od výšky těsta.

Poznámka

Jelikož jsme si hodně hráli, přidali jsme do části těsta i bio nesířené rozinky, které jsme jen do těsta před pečením vmáčkli a vytvořili tím obličejíčky, jablíčka a hrušky.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1120739b