Třešňový koláč (univerzální korpus bez vajec, lepku, mléka, ořechů)

Ingredience

  • 100g rýžové mouky polohrubé
  • 100g pohankové mouky hladké (ne celozrnné, ta je velmi výrazná)
  • 50g panely či jiného sladidla
  • 70g šťávy z pomeranče nebo vody (mám uvedeno v gramech, byla jsem líná vyndavat měrku a lila jsem rovnou do misky na váze, mělo by odpovídat 70ml)
  • 50g oleje, alsan bio či  České Ghíčko musím teprve vyzkoušet (mám uvedeno v gramech, byla jsem líná vyndavat měrku a lila jsem rovnou do misky na váze, ale mělo by odpovídat 50ml)
  • 90g meruněk – pyré, rozmixujeme (určitě půjde vymačkaná, najemmno nastrouhaná dýně, chystám se vyzkoušet cuketu, vymačkanou zbavenou tekutin, alternativa v jablku někdy zaškodí a korpus se zdrcne, takže pokud jej použijete pořádně vymačkat, banán lze rovněž použít)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů a lepku
  • olej na vytření formy a rýžová polohrubá mouka na vysypání

zdobení

  • výrazná marmeláda na potření nebo rozmixované ovoce
  • třešně či višně
  • pokud vám lepek problémy nedělá, můžete nahadit bezlekové mouky klasickou polohrubou nebo špaldovou moukou, savost bezlepkové mouky je vyšší takže postačí upravit poměr mouky přibližně o 40g více.

Příprava

Kluci nám odjeli na výlet a my s Gábinkou zůstaly sami doma, měla jsem hezky ležet a pěkně si odpočinout, tak jedno spaní společné jsme daly, ale pak už se mi nechtělo a honila mě mlsná. Řekla jsem si, že bych si mohla udělat něco rychlého a košík třešní prostě lákal k nějakému experimentu, mrňousek uspaný, a tak se šlo na věc.

 

Meruňky vypeckujeme a rozmixujeme v hladké pyré, přilijeme šťávu z jednoho pomeranče (lze nahradit vodou), přilijeme olej, následně vmícháme sypké suroviny – mouky, sladidlo, prášek do pečiva, které jsme si smíchali dohromady v míse. Vznikne nám těsto na úrovni koláčů, ale mastné, přendáme jej do dortové formy, kterou jsme si vytřeli olejem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Vzniklé těsto potřeme marmeládou či džemem a navrstvíme vypeckované třešně. Nemusíme potírat pokud máme výraznější ovoce nebo můžeme kombinovat třešně a rybíz. Chce to ostřejší chuť, přeci jen pohanková mouka je výrazná a třešně po upečení už tolika ne. Tomuto koláči bude také úžasně sedět kombinace s borůvkami, rybízy, ostružinami ať už s drobenkou či bez, ale klidně i jablko. Připravený korpus s ovocem vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut, vyzkoušíme špejlí.

 

Mě hlavně zajímalo jestli se korpus hne pod ovocem či se rozmáčí, drží krásně. Bude bezvadný i samostatně jako bábovka.

Korpus můžeme upéct i samostatně, po vychladnutí potřít marmeládou či džemem a následně navrstvit ovoce, které můžeme ponechat jen tak nebo přelít agarovou či pudinkovou šťávou z ovoce a nechat ztuhnout. S tímto korpusem si půjde hrát a je vážně univerzální.

 

Poznámka

Počet porcí: forma o průměru 16cm, ale pokud nevadí o něco nižší, tak i 21cm

Čas přípravy: 60 minut