Velikonoční mazanec bez vajec

Ingredience

  • 630g špaldové mouky T 1050 Lidl, případně polohrubé mouky
  • 250ml rýžovo-kokosového mléka Provamel
  • 82g Alsanu bio
  • 40g Českého Ghíčka bio (vegané nahradí Alsanem bio, případně pro ty, kteří Ghí netolerují)
  • 112g panely (či třtinový, případně jiného cukru)
  • 75g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 70g nesířených bio rozinek
  • plátky mandlí na posyp dle potřeby
  • 1 vanillkový lusk – vanilka z něj
  • 3 banány
  • citronová kůra z jednoho citronu, nejlépe chemicky neošetřeného
  • na špičku lžičky soli
  • mouka T 1050 na podsypání dle potřeby

na rozkvas

  • 30g pekařského droždí Fala se slonem
  • 1 lžíce panely či cukru
  • 1 lžíce špaldové mouky T 1050

na potření

  • České Ghíčko bio a med, vegané případně jen Alsan bio, med dosáhne lehkého zrůžovění

Jelikož jsou mezi námi děti, lidé s alergií na vejce je tento recept věnován hlavně jim. Pokud patříte mezi příznivce a milovníky Šmakouna a chcete si dopřát bílkoviny navíc, zvýšit tak výživovou hodnotu, můžete přidat při přípravě těsta přírodního Šmakouna, kterého nastrouháme, rozmixujeme tyčovým mixérem s trochou mléka, přidáme jej do robota po zapracování kvásku, pro děti postačí 50g, dospělým můžeme přilepšit víc. Šmakoun je vyroben se sušeného vaječného bílku, není proto vhodný pro bezvaječnou dietu.

Příprava

Hodně dlouho jsem váhala než jsem se pustila do přípravy tohoto díla a jsem za to strašně ráda, výsledek totiž stojí za to a neskutečně mě překvapil. Nadýchanost těsta, vláčnost a chuť k nerozeznání od klasického mazance, to prostě stojí za vyzkoušení. Po ochutnání jsem řekla, že už v životě jiný nepeču, to je prostě pohádka a musíte ochutnat abyste pochopili, banán v těstě není vůbec znát a je to prostě famózní zážitek. Mám z tohoto receptu strašnou radost, otevírá totiž nemalé možností na kynutá těsta, záviny, základy pro koláče… Prostě paráda a velká dobrota. Toto těsto lze využít i na vánočku, ale musím ještě znovu vyzkoušet. Bude zde potřeba buď vložit do formy, případně vychytat poměr přidaného mléka.

V rendlíku ohřejeme 120ml vlažného mléka rozdrolíme do něho droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme alespoň 5 minut stát na teplém místě, překryjeme utěrkou.

Mezitím si připravíme do mističek ostatní ingredience, nastrouháme kůru z citronu, pokud nemáme chemicky neošetřený citron, důkladně jej omyjeme a spaříme jej před strouháním vařící vodou. Do další mističky si vyškrábneme vanilku z vanilkového lusku. Prázdný vanilkový lusk si můžeme dát do třtinového cukru či panely, případně schovat na přípravu rostlinného mléka, kdy jej necháme před mixováním rostlinného mléka vylouhovat.

Připravíme si tuk, který necháme povolit, prosejeme mouku, nameleme mandle, připravíme si rozinky, plátky mandlí, panelu či jiný cukr. Banány oloupeme a rozmixujeme tyčovým mixérem, připravíme si dalších 130ml mléka a na špičku lžičky soli. Mám ráda vše připravené a pak jen postupně vše přidávám do robota.

Zkontrolujeme kvásek, který musí být pokryt bublinkami, pokud je připraven, pustíme se do práce.

Do mísy dáme rozmixované banány, povolený tuk a panelu či jiné sladidlo, necháme šlehat několik minut.

Do zbylé části mléka rozpustíme sůl a část si dáme stranou na případné naředění těsta, strašně záleží na savosti mouky a zda zaděláváme ručně či robotem, raději méně než více.

Do našlehaných banánů s tukem a cukrem začneme postupně přidávat mouku a namleté mandle, během hnětení přilijeme kvásek, mléko se solí, dále přidáme vanilku, citronovou kůru a dle konzistence případně další mléko, těsto se musí chytat na hák, nikoli stékat.

Těsto necháme důkladně robotem propracovat, ideálně 10 minut. Nakonec do těsta vmícháme rozinky, které můžeme předem namočit do rumu, já jsem připravovala rovněž pro syna, a tak jsem nemáčela. Pokud zaděláváme těsto rukama, tak aby se nám těsto nelepilo na ruce a k podložce. Při ručním hnětení raději uberte mléka, přidávejte jej podle potřeby.

Uhnětené těsto vložíme do skleněné mísy, posypeme špaldovou moukou T 1050 a přiklopíme utěrkou necháme 1 hodinu kynout.

Když máme těsto nakynuté, poznáme tak, že těsto stlačíme, pokud se rychle vrací zpět, necháme ještě kynout, pokud je patrný dolík, ihned s ním pracujeme. Několikanásobně zvětší svůj objem, přendáme jej na pomoučněnou pracovní podložku a propracujeme, těsto jsem měla lepivější a musela jsem dost podsypat, aby mazance držely pěkně tvar, vypracujeme dva bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem, na středu nařízneme do kříže, potřeme rozpuštěným Ghíčkem, či Alsanem bio, posypeme mandlemi.

Bochánky necháme nakynout než se nám rozehřeje trouba, když máme troubu nahřátou na 180°C vložíme mazance do trouby, pečeme prvních 5 minut na 180 °C a následně teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších 40 minut, ke konci pečení, přibližně 5 minut před koncem jsem bochánky opět potřela Ghíčkem a medem, případně potřeme Alsanem bio po vytažení. Před vyndáním z trouby, vyzkoušíme špejlí zda jsou dostatečně pečené.

Vyndáme z trouby na rošt a necháme vychladnout, následně již jen posypeme cukrem.

Přeji krásné Velikonoce a dobrou chuť.

 

Poznámka

Každý mazanec či vánočka potřebuje nádech do máslova, a to zde zajišžuje přidané Ghí, samozřejmě lze připravit pouze z Alsanu bio, ale ta chuť s Ghí je prostě někde jinde.

Při příští přípravě určitě uberu mléko. Je zapotřebí hustější konzistence po nakynutí se konzistence těsta lehce naředí, jedinou nevýhodou je že se musí zapracovat více mouky při konečném tvarování mazanců. Medem a ghí jsem potírala až nakonec, měla jsem strach, aby med nezhořknul, nevýhodou je že když chybý vajíčko padají mandle, nešetřete s nimi na posyp. Dost možná se dosáhne nahnědlé barvy rovněž s cukrem a tukem, musím ještě vyzkoušet a samozřejmě případně horkovzuchem.

 

počet porcí: 2 mazance

čas přípravy: 2,5-3 hodiny

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !