Vláčné ovesné muffiny s meruňkami, nektarinkami, skořicí a vlašskými ořechy

Ve verzi rovněž bez vaječného bílku (z toho důvodu rovněž zařazeno do kategorie bez vajec)

Ingredience

  • 82g ovesných vloček – lze zakoupit rovněž bez lepku (případně lze zvolit pohankové vločky)
  • 100g meruňkového šmakouna (malým dětem lze případně nahradit přírodním šmakounem, v kombinaci s použitím pokrájených sušených meruněk, případně pokud nemůže být použit bílek, tak spojení s pomocí datlové pasty)
  • 120ml mandlového mléka  – případně jiného rostlinného (či klasického pokud je tolerováno)
  • 1 hrst nalámaných vlašských ořechů
  • 3-5 nektarinek dle potřeby
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička českého Ghíčka bio (přepuštěné máslo, či jiný tuk)
  • vlašské ořechy na ozdobení dle potřeby
  • skořice + mletá panela na ozdobení dle potřeby

pokud patříte mezi milovníky skořice, můžete si přidat 1 lžičku skořice i do základu těsta

Příprava

 

Jedna snídaně, která mě strašně bavila svojí snadnou přípravou, která zabere pár minut, pokud tedy opomenu čas, který ráno strávím než se rozkoukám a vymyslím na co mám vlastně chuť. Pak jen vše nakrájet, nasypat, nastrouhat, spojit, naplnit do silikonových forem, dát péct, obstarat mládě, které na vás křičí z postýlky „maminko už jsem vyspinkanej“, v mezi čase se opláchnout a zkulturnit a vyběhnout to ještě ven nafotit, kde mě pobavilo ještě naše 2 měsíční štěně německého ovčáka, které mi viselo na županu a vymýšlelo jak mě udržet na zahradě, což se mu dařilo skvěle. Pak až jsem si konečně, tak nějak v klidu vychutnala pozdní snídani a šla rychle připravit oběd, abychom využili krásného počasí a mohli jít honem ven. Tož tak nějak začátek našeho dne.

 

Ovesné vločky nasypeme do mísy, přidáme najemno nastrouhaného meruňkového Šmakouna, přilijeme javorový sirup a dále dle konzistence mandlové mléko, pokud přidáte více javorového sirupu než jsem uvedla v ingrediencích, uberte mléka, přidáme jednu pokrájenou nektarinku, hrst polámaných vlašských ořechů, jednu lžičku českého ghíčka bio, vše společně zamícháme. Připravíme si silikonové formy na muffiny, které naplníme bez vymazání vzniklou směsí.

Navrch pokrájíme dle potřeby nektarinky a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 20 minut.

Po upečení necháme vychladnout, po vychladnutí drží tvar nádherně, pokud budete chtít konzumovat ještě vlažné, půjde to, ale budete muset být opatrní.

Upečené muffiny nazdobíme pokrájenými nektarinkami a vlašskými ořechy, posypeme směsí panely, kterou si nameleme v mlýnku a přidáme skořici.

Pokud patříte mezi milovníky skořice, přidejte si skořici i do základu těsta. Tento moučník má nesčetné množství variací, rozhodně zkuste v kombinaci se švestkovým šmakounem a švestkami jako zdobením, kde si můžeme rovněž přidat do základu mletý mák.

Fantazii se meze nekladou, pokud budete připravovat pro děti, doporučuji přírodního šmakouna, který není slazen v kombinaci se sušeným, nesířeným, nepřislazeným ovocem. Pokud potřebujte recept bez vaječného bílku, který šmakoun obsahuje, připravte variaci s datlovou pastou a sušeným ovocem, datle směs hezky spojí.

 

Přeji dobrou chuť.

 

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: samotná příprava těsta 10 minut + pečení 20-30 minut.

Pokud chete spíše více suchou variaci, uberte na přidaných tekutinách.

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/