Špaldovo-žitná bublanina

Ingredience

  • 6 vajec
  • 80g panely či jiného sladidla
  • 213g špaldové mouky LIDL T 630
  • 80g žitné mouky bio Harmonie jemně mleté
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva
  • 100ml vody (případně rostlinného či klasického mléka)
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • olej na vymazání formy

* pokud má někdo raději vláčnější verzi, přidá 3 lžíce oleje či lžíci Ghí

*samozřejmě lze připravit pouze z hladké mouky či jen špaldové hladké či jemně mleté, přidáme ji o něco více cca 40g, žitná saje více.

 

Pokud potřebujete alternativu bez vajec nabízím formou muffinů zde: http://navlnechuti.cz/bananove-muffiny-s-jahodami-a-boruvkami/

Příprava

 

Už delší dobu jsem měla chuť na bublaninu, ale z mražených jahod, to prostě není ono. Naskytla se mi příležitost koupit jahůdky, které už konečně mají tu správnou chuť, a tak jsme přebytek zužitkovali při přípravě bublaniny, kterou jsme připravovali společně se synem, kterého vaření strašně moc baví a rád se do příprav zapojuje. Měla jsem co dělat abych ji vůbec stihla vyfotit protože nenechavé ručičky byly všude, prostě už byla veliká chuť na tu dobrotu. Už se moc těším na domácí jahody, na které zatím chodíme do skleníku, kde se již pomalinku začínají červenat, hurá a velké natěšení na jahodovou sezónu. Bublanina je moučník, kterým nepohrdnou velcí ani malý je to jeden z nejvděčnějších moučníků, alespoň tedy u nás doma.

 

A nyní k přípravě bublaniny, vejce rozklepneme a dáme do mísy společně s panelou, utřeme vše společně do hutného krému což potrvá několik minut, následně již jen zlehka vmícháme proseté mouky společně s kypřícím práškem, střídavě s vodou, pokud chceme vláčnější těsto, přidáme 3 lžíce oleje či 1 lžící Ghí, s těstem dlouho nepracujeme lepek u špaldové i žitné mouky je křehký a nesnese dlouhé mísení těsta, upečené těsto pak ztrácí na nadýchanosti.

Připravené těsto nalijme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, já použila dortovou formu, přidáme omyté a pokrájené jahody či jiné oblíbené ovoce a vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

 

Poznámka

Tato verze je hutnější, pokud chcete bublaninu vláčnou, nadýchanější, použijte pouze hladkou či špaldovou mouku, vyšlehejte žloutky s cukrem do krémové konzistence a následně vmíchejte mouku s kypřícím práškem střídavě s vodou. Nakonec lehce vmícháme našlehané bílky se špetkou soli..

Počet porcí: použila jsme formu o průměru 25cm

Čas přípravy: 1 hodina

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !