Ingredience
- 200g špaldové mouky T 630
- 110g žitné mouky jemně mleté
- 140g medu (pro dospělé přidávám navíc 2 lžíce kokosového cukru, zde jsem kokosový cukr přidala, vůně i chuť je intenzivnější, pokud neseženete, lze nahradit třtinovým cukrem, případně vynechat)
- 38g koko Ghí, másla, Bio Českého Ghíčka, či jiného tuku
- 1 celé vejce (po zkušenostech s bezlepkem a máčenými datlemi půjdou vejce vynechat a nahradit je máčenými datlemi, které namočíme předem, pokud nemáme výkonný mixér tak na dva dny do lednice, pak již jen přecedíme, našleháme s tukem a zapracujeme do těsta, postačí 30-40g, bude třeba přidat mouku dle konzistence těsta)
- 1 žloutek
- 1 lžíce rýžovo-kokosové mléko (či jiného mléka)
- 1 lžička perníkového koření
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce kakaového prášku
- bílek na potření perníčků
Zdobení
- voda, moučkový cukr, citron dle potřeby
Během roku připravuji celou řadu sušenek, které lze použít pro přípravu perníčků, tato varianta je klasická, perníčky jsou ihned měkké. Vyzkoušela jsem celou řadu kombinací, ale tato varianta se mi osvědčila nejvíc.
Další typy na další možné alternativy naleznete v odkazech.
Pokud hledáte jiný recept s mrkví nebo dýní naleznete například zde: Žitno-špaldové dýňové sušenky-perníčky
Bezvaječná, bezmléčná verze sušenek či perníčků: http://navlnechuti.cz/pohankovo-zitne-dynove-susenky-s-jablky-kakaem-pernikovym-korenim-a-medem-lze-pouzit-jako-pernicky/
Cizrnová, bezvaječná verze, kde stačí přidat jedlou sodu a perníkové koření: http://navlnechuti.cz/spaldovo-zitne-cizrnove-susenky-s-jablickem/
Příprava
Vánoce bez perníčků nejsou Vánoce, jedno z cukroví, které u nás nesmí chybět, já se letos rozhodla připravit klasiku s použitím kombinace špaldové a žitné mouky a navíc s novinkou u nás doma a to Koko Ghí, hezky se u nás Koko Ghí zabydlelo a moc nám chutná a do vánočního cukroví se skvěle hodí. S přípravou perníčků mi pomáhal můj syn, kterého vykrajování velmi baví, a tak jsme si užili skvělé dopoledne.
Navážíme si mouky, nasypeme na podložku či vál, uděláme důlek a přidáme další ingredience, vejce, Koko Ghí, med, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření, kokosové mléko. Vypracujeme nelepivé těsto, v případě potřeby pomoučníme podložku špaldovou moukou T 630. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet do druhého dne. Těsto vyjmeme z lednice, necháme chvíli stát, propracujeme a vykrojíme požadované tvary, které klademe na plech s pečícím papírem. Připravené plechy s perníčky vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 150°C 10 minut, po vyndání ihned potřeme bílkem.
Je už na každém zda nazdobí či ponechá jen tak lesklé perníčky, já zdobila cukrovou polevou z vody a citronu, lze i z bílkové, to už je na každém.
Poznámka
Jedlá soda perníčky zvedne, tudíž pokud použijete razítka s obtiskem, dejte ji méně.
Počet porcí: 2 plechy, záleží jak velké tvary budou vykrajovány
Čas přípravy: 30 minut bez zdobení a odpočívání těsta v lednici
Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem. Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko
Dobrý den,
moc díky za recept, už se těším, až letos vyzkouším.
Jen by mě zajímalo, v jaké fázi se použije zmiňovaný žloutek? A kde, prosím, koko Ghi a zmiňované mouky kupujete?
S přáním pěkného dne
Hezký den, udělám jamku do mouky a přidám celé vejce a žloutek, bílek zůstává stranou na potření. Špaldovou mouku T 630 kupuji v Lidlu, případně lze koupit hladkou špaldovou ve zdravé výživě např. Bio Harmonie, Koko Ghí je produktem Českého Ghíčka, jedná se o směs kokosového oleje a Ghí, kupuji přímou od výrobce (mám vyzkoušeno i s klasickým bio Ghí téhož výrobce, obojí je výborné): http://ceskeghicko.cz/kategorie-produktu/kokoghi/
Ty jsou tak strasne dobry, ze uz ted je jasny, ze do Vanoc nevydrzi a budu je muset pect znovu. 🙂 Pouzila jsem klasicke Ghi, nemeli jsme to kokosove a take moc dobre… dekujeme za dalsi super recept! 🙂
Tak to jsem moc ráda, koko Ghí jsem testovala v loňském roce, jinak klasické Ghí lze běžně použít u koko ghí se musí hlídat cukroví velmi pečlivě, jakmile se nechá déle v troubě, tak dělá neplechu a cukroví je tvrdší kvůli obsahu kokosového oleje. Je pak třeba dát např. jablíčko k cukroví, aby změklo.
Dobrý den,
nahradila jsem ghí sádlem (dcera nesnese) a mléko vodou a těsto se mi příšerně drolí, nejde vyválet. Lze s tím něco udělat prosím?
Děkuji
Hezký den, zkusila bych nechat odležet v ledinici a pak dle konzistence přidat případně tuk navíc. Nemám zkušenost u perníčků se sádlem, ale je to 100% tuk tudíž bude třeba množství upravit dle potřeby. Když se mi těsto drolí přidávám tuk a naopak. Mám zkušenost s alsanem bio ten je v tomto receptu bez rozdílu.
Dobrý den, tak jsem přišla na to, kde byla chyba – koupila jsem Aslan a hodila ho celý na váhu – 1. 220g, 2. 221, 3. 200g, 4. 150g.. na vypůjčené váze pořád stejná váha 256g 🙂 takže je znovu zaděláno a už odpočívá. Těsto je oproti minulému velmi jemné a vláčné 😀
Dobry den. Pokud chapu dobre kometare, Ghi mohu nahradit Alsanem ve stejnem množství?
A ted hlavni problem. Nemohu pouzit vejce (alergie). Cim ho v teste nahradim (jabl. pyre?). A co doporučujete na potreni misto bilku. Dekuji, pekne svatky. K.
Hezký den, pokud nemůžete vajíčka, tak mám vyzkoušený tento recept, ale nejsou tolik měkké http://navlnechuti.cz/ovesne-skoricove-susenky-s-orechy-a-medem/, můžete zkusit nahradit jablečným pyré, ale nezkoušela jsem, alsanu dejte přibližně stejně, možná bude chtít o něco víc, uvidíte. Jakmile dáte jablko, bude se měnit poměr surovin. Případně tyto, ty jsou také moc dobré http://navlnechuti.cz/zitno-spaldove-dynove-susenky-s-pernikovym-korenim-kakaem-a-vlasskymi-orechy/