Boloňská omáčka na červeném víně a celozrnné špagety

 

 Ingredience

  • 450g mletého hovězího a vepřového masa
  • 5 malých cibulek
  • 3 velké stroužky česneku
  • olivový olej dle potřeby
  • 5 rajčat
  • 2 balení sekaných rajčat Alnatur (240g jedno)
  • 250ml červeného vína
  • špetka pepře
  • špetka lahůdkové maďarské papriky Grešík
  • čerstvý tymián dle chuti
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • třtinový cukr dle chuti
  • 1 balení celozrnných špaget Sgambaro (případně belepkových)

Příprava

Naše teta má malý obchod s potravinami, a když jsme tam byli nakoupit, smály se na mě nádherná keříková rajčata. Nešlo odolat, doma zásoby kvalitního protlaku. U tety navíc velmi pěkné čerstvé mleté maso takže jsem se mohla dát do práce.

Na olivovém oleji si orestujeme pokrájenou cibulku a česnek, přidáme mleté maso, které opékáme za stálého míchání 5 minut a při tom rozmělníme vidličkou. Okořeníme solí, paprikou, pepřem, promícháme. Přidáme pokrájená spařená a oloupaná rajčata, rajčata z konzervy, promícháme, přidáme červené víno. Vaříme 20 minut a ke konci přidáme nasekanou lžičku bazalky, tymiánu a přisladíme třtinovým cukrem. Připravíme si špagety: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme olivový olej a počkáme, až se voda začne vařit. Přidáme špagety a vaříme 9 minut.

Poznámka

Některé děti netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit.

Inspiraci na tento recept jsem čerpala z kuchařky Vaření po celý rok.

Počet procí: 6

Čas přípravy: 45 minut