Cizrnové sušenky s perníkovým kořením a kakaem

 

 Ingredience

  • 1 balení cizrny Bonduelle v plechu
  • 46g jáhlové mouky
  • 205g rýžové mouky výběrové natiní
  • 70g tapioka škrobu
  • 3 lžíce amarantové mouky
  • 1 vejce
  • 80g kokosového cukru
  • 130g Alsanu bio – náhražka másla
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 3-4 lžíce kakaového prášku

Příprava

Příprava sušenek mě velmi baví a ráda vymýšlím nové kombinace tvarů a chutí. Největším adrenalinem jsou bezlepkové verze, které mě velmi těší a to obzvlášť když vyjdou a jsou chutné. Díky sušenkám se vracím do dětských let a je to velká zábava. Kdo si hraje, nezlobí a já si tentokrát hrála s Mickey Mausem a Minnie.

Abychom se mohli dát do přípravy těsta, musíme nejprve připravit cizrnu. Plechovku cizrny otevřeme a přecedíme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Cizrnu vložíme do mixovací nádoby, ve které ji dohladka rozmixujeme. 
Navážíme si jednotlivé druhy mouky, které nasypeme na pracovní podložku či vál, přidáme tapioka škrob, rozmixovanou cizrnu, jedno celé vejce, kokosový cukr a začneme s těstem pracovat, postupně přidáme Alsan bio a perníkové koření, těsto důkladně propracujeme. S tukem nešetřete, zapracujte jej tolik, aby se s těstem dobře pracovalo. Bezlepkové těsto se chová trošku jinak než těsto s lepkem.

Když máme těsto důkladně propracované, rozdělíme jej a do jedné z částí přidáme kakaový prášek, který do těsta důkladně zapracujeme.

Co se týče rozdělení těsta je to spíše o odhadu, já potřebovala větší množství kakaového protože jsem chtěla vnitřní část světlou, a tudíž tmavé části těsta bylo zapotřebí o něco více.

Vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice.
Pro lepší práci s těstem necháme těsto odležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe do druhého dne.

Po vyndání z lednice těsto propracujeme a připravíme si vykrajovátka.
Já použila na vykrojení sklenici o průměru 7cm, dále vykrajovátka Mickey Mause a Minnie, tato vykrajovátka mají přiložené raznice na vytvoření otisku do těsta.

Připravíme si plech, na který dáme pečící papír, vyválíme tmavé těsto a to o výšce minimálně 0,5 cm, vykrojíme sklenicí požadovaný tvar, přemístíme jej na pečící papír, kde vykrojíme ve středu těsta obrys, který opatrně vyndáme z kruhu. Tmavé vykrojené těsto vyndáme ven, vyválíme si světlé těsto, vykrojíme stejný tvar, kterým vykrojené těsto nahradíme, lehce rukou pomačkáme, aby se těsto spojilo a raznicí vtlačíme do světlého těsta otisk, stejně tak postupujeme s dalšími těstem.

Když máme plech plný, vložíme jej do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 minut. Sušenky začnou velmi příjemně vonět, já provádím kontrolu nadzdvihnutím jedné sušenky, pokud je lehce narůžovělá, vyndávám je z trouby ven.

Pokud ponecháte sušenky déle v troubě nebo je udělat příliš tenké budou velmi tvrdé a budete je muset vložit do sáčku, aby změkly, nepečte dlouho a hlídejte.

Tyto sušenky nejsou měkké, spíše tvrdší vše je závislé na délce pečení. Já tyto sušenky skladuji v plastové dóze při pokojové teplotě, díky tapioka škrobu jsou déle trvanlivé, vydrží minimálně týden, pokud je dřív nesníme.

Poznámka

Počet porcí: 30

Čas přípravy: 60 minut

Sušenky dozajista půjdou připravit i ze špaldové mouky, která však není vhodná pro bezlepkovou dietu. Pokud se pustíte do sušenek ze špaldové mouky, poměr mouky bude zapotřebí upravit, přidejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo a hezky se s ním pracovalo. A naopak pokud je těsto suché, rozpadavé přijdete tuk.

Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz

Složení Alsanu bio: neztužený palmový tuk, slunečnicový olej, sojový lecitin, voda, mrkvová šťáva, citronová šťáva.

 

p1130834