Dětská fazolová pomazánka z fazolek NAVY a naťového celeru

 

 Ingredience

  • 50g Alsanu bio (náhražka másla-rostlinný tuk vhodný pro ABKM), případně místo alsanu lze použít Hraška máslo, které je velmi výživné
  • 150g vařených bílých fazolek NAVY
  • nať celeru dle chuti
  • himalájská růžová sůl dle chuti
  • řasa kombu-velikost poštovní známky (nemusí být-přidána z důvodu snížení nadýmavosti a vysokému obsahu živin)

Příprava

Jak jsem slíbila, tak plním, pokračujeme s fazolkami, tentokrát v pomazánce. Náš mlsáček se začíná zajímat o pečivo, které se snažím zařazovat co možná nejméně, ale ne vždy se zadaří a když už jsem měla fazolky vařené, pomazánka se přímo nabízela k experimentovaní. Musím říct, že mě mile překvapila, syn ji ujídal samotnou z mističky a přikusoval k ní domácí kváskový chléb. Pomazánka je velmi jemná, chuťově velmi příjemná a já si vymyslela při té příležitosti další dvě varianty, na které se můžete těšit co nevidět.

Nazvala jsem ji dětská z důvodu, že ji mohou bez obav konzumovat rovněž děti a také je to úžasný základ, který si můžeme dle vlastního jazýčku dochutit.

Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.

Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar můžeme použít na přípravu polévky.

Uvařené fazolky rozmixujeme dohladka společně s povoleným Alsanem, já použila tyčový mixér. Tentokrát jsem bohužel neměla čas na přípravu Hraška másla, které lze rovněž použít místo Alsanu. Vzniklou směs dochutíme posekanými listy naťového celeru a lehce dosolíme, namažeme na naše oblíbené pečivo, syn si ji vychutnal s domácím kváskovým chlebem.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 15 minut bez vaření fazolí.

Pokud by se vám zdála pomazánka příliš hustá, můžete ji případně naředit mandlovým mlékem nebo přidat vámi zvolený tuk.

Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.