Jablečný koláč se skořicí

Ingredience

korpus

  • 4 vejce
  • 170g ovesných vloček bez lepku
  • 186g jablečného pyré
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 50ml vody
  • 1 lžička skořice

krém

  • 100g švestkového Šmakouna (lze zvolit i přírodního)
  • 90g loupaných mandlí
  • kokosový sirup dle chuti
  • 100-120ml mandlového mléka
  • 1 lžíce kokosového oleje

 

zdobení

  • 3-4 jablka
  • skořice dle potřeby

tuk na vytření formy, nameté vločky na vysypání formy

Příprava

 

Potřebovala jsem něco rychlého ke kávě a nechtělo se mi dělat se složitým dortem, rychlý snadný koláč, který můžeme připravit s použitím ovesných vloček, špaldovou moukou, směsí rýžové polohrubé mouky a pohankové mouky hladké, pokud budeme měnit vločky za mouky, ohlídáme si konzistenci těsta, (buď přidáme vodu či mouku) počítáme s tím, že se budou přidávat vyšlehané bílky. Stejně tak můžeme měnit krém, kterým budeme plnit. Já připravila krém z mandlí, švestkového šmakouna se skořicí a rostlinným mlékem, který se zde skvěle hodí. Pokud si chceme vychutnat čistou chuť jablek, zvolíme místo švestkového přírodního šmakouna, pokud nejsme omezeni mléčnými výrobky, můžeme připravit s tvarohem, případně z překapaného bílého jogurtu. Rovněž můžeme naplnit mandlovým tvarohem, který naleznete zde: http://navlnechuti.cz/mandlovy-krem-ci-tvaroh/ Lze připravit krém pouze z rozmixovaných kešu ořechů či mandlí, které rozmixujeme s mandlovým mlékem, osladíme sirupem či sladidlem dle chuti, pokud by se nám příliš krém naředil přidáme kokosový olej, prostě koláč neomezených chutí.

A nyní ke koláči tak jak jsem jej připravila já.

Snadno a rychle, žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme v tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s jablečným pyré, které připravíme z najemno nastrouhaných jablek, přidáme dvě lžíce kokosového cukru, skořici, na prach namleté ovesné vločky, naředíme vodou, nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky.  Jablečné pyré nemusíme použít, lze nahradit sladidlem jen bude zapotřebí konzistenci těsta doředit vodou.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené formy a vysypané namletými ovesnými vločkami, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 15-20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Mezitím si připravíme náplň, kterou budeme plnit, šmakouna nastrouháme najemno, rozmixujeme společně s namletými mandlemi a rostlinným mlékem, já použila mandlové, přiléváme dle konzistence, aby se krém příliš nenaředil, dosladíme dle chuti, pokud použijeme sirup, počítáme s tím, že se krém naředí, mlékem ředíme tedy až nakonec. Krém vložíme do lednice vychladit. Upečený korpus necháme vychladnout, jablka omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vykrojíme jadřince, nakrájíme na plátky, vložíme na plech s pečícím papírem, posypeme skořicí, pokud chceme sladší, posypeme namletým kokosovým cukrem, já již sladidlo nepřidávala. Jablka krátce rozpečeme.

Vychladlý korpus rozřízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme a navrch opatrně přesuneme rozpečená jablka.

Mám rovněž vyzkoušeno, že tento korpus zvládne rozpečení jablek i s korpusem, kdy 10 minut před koncem pečení korpusu, otevřeme troubu a klademe jablka smíchané se skořicí přímo na korpus a společně rozpečeme, jablka jsou pak mírně křupavá. Po vychladnutí pak již jen koláč rozřízneme a naplníme připraveným krémem a dáme koláč vychladit do lednice.

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: koláč o průměru 21cm

Čas přípravy: 45 minut