Kakaovo-čokoládový dortík (alternativa za pařížský krém)

Ingredience

korpus

  • 6 vajec
  • 160g cukru já použila panelu
  • 3 lžíce medu
  • 190g špaldové mouky hladké T 630 (lze namíchat rýžovou polohrubou a pohankovou hladkou mouku, pohanková mouka saje více, mouky postačí přibližně 150g)
  • 100g mletých lískových ořechů (lze vynechat)
  • 2-3 lžíce kakaového prášku Troubelice
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vytření formy a hrubá mouka na vysypání

krém

  • 4 kokosová  mléka v plechu 400ml REAL (krému bylo až až, postačí 3 plechovky :D, my si vážně dopřáli)
  • 1/2 čokolády na vaření Vivani
  • 2 lžičky kakaového prášku
  •  javorový sirup či med dle chuti, či jiné světlé sladidlo
  • mletá vanilka či vanilka z vanilkového lusku dle chuti – do světlého krému
  • čokoláda Vivani na vaření na ozdobení dle potřeby

Pokud máte strach ze šlehání kokosového mléka, tak můžete využít vařený pudinkový krém: http://navlnechuti.cz/orechovy-dort-s-cokoladovym-kremem/, ale nic nepokazíte, pokud se nepovede našlehat, tak uvaříte pudink.

zdobení

svíčky, figurky, dekorace – dle tématu

Příprava

 

Tento dortík byl na rozcvičku před velkým finále, které se konalo už v dubnu, ale já se nemohla nějak odhodlat k sepsání receptu, upřímně dorty mě strašně baví připravovat, ale už méně psát recepty, zabere to hodně času, ale o tento jsem vás nemohla připravit, krém je naprosto luxusní a předčí pařížský krém. Letí to letí a náš brouček už oslavil třetí narozeniny.

Příprava korpusu je velmi snadná a rychlá, vyšleháme si celá vejce s panelou (či jiným cukrem) a medem, šleháme tak 10 min než se vyšlehá cukr s vejci, krém několikrát zvětší svůj objem, následně pozvolna vmícháme prosetou špaldovou mouku, namleté lískové ořechy (lze vynechat), kakaový prášek a 1 prášek do pečiva, vše již jen ručně zamícháme, ale přidáváme postupně. Těsto nalijeme do tukem vytřené a vysypané formy, já vysypala hrubou moukou.

Připravený korpus vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, ideální je připravit korpus den předem.

Druhý den ráno si připravíme krém. Kokosové mléko vložíme do mrazáku na 45 minut, případně necháme vychladit do druhého dne v lednici. Následně jej vyjmeme, přendáme do šlehací nádoby bez tekutého podílu, který nepoužijeme, krém by se příliš naředil (je dobré pokud máme možnost nechat nachladit v lednici mísu i metlu, ale lze i bez). Ztuhlé mléko vyšleháme na plné otáčky a následně po vyšlehání osladíme zvoleným sladidlem, který nakonec již jen pomalu za pomoci šlehače vmísíme. Pokud budeme chtít zdobit světlým krémem, oddělíme si 4-5 lžic stranou, přidáme vanilku, zamícháme a dáme do lednice.
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření. Následně ji zachladíme pomocí hrnce se studenou vodou, mícháme tak dlouho, dokud nezchladne. Postupně vmícháme po malých částech do vyšlehaného kokosového mléka. Čokoláda musí být studená, následně přidáme 2 lžičky kakaového prášku, opět zamícháme a dáme vychladit. Přidáním čokolády do krému docílíme přirozeného tuhnutí krému.

Je ideální když necháme krémy 1-2 hodiny v lednici, čokoládový krém hlídáme, aby neztuhl příliš.

Nakonec korpus rozřízneme, naplníme připraveným čokoládovým krémem, spojíme jednotlivými patry, potřeme a navrchu ozdobíme světlým krémem, strouhanou čokoládou a zvolenými ozdobami, dort necháme důkladně vychladit alespoň 1 hodinu.

Pak už si jej jen vychutnáme a hlavně tu radost v dětských očičkách.

 

Poznámka

Pokud by vám krém zatuhl příliš nechte chvíli venku, pokud by naopak nechtěl tuhnout lze přidat do krému kakaové máslo či navíc čokoládu, ale ještě se mi to nestalo.

Každé kokosové mléko má bohužel v plechovce jiné množství tektuého podílu, jsou mléka, která nemají žádný a pak mlěka, která i polovinu plechovky, bohužel ani stejný výrobce není záruka, tudíž čokoládu přidávejte do krému postupně dle konzistence krému.

Počet porcí: průměr formy 17cm

Čas přípravy: doba tuhnutí krémů je delší, ale pokud si vše připravíme 2 hodiny.

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !