Ořechový medový dort (rovněž vegan a bezlepek alternativa)

Ingredience

korpus

  • 6 vajec
  • 340g bio pšeničné mouky T 550 nebo špaldová T630, či klasickou hladkou, rovněž lze použít bezlepkovou mouku například kombinací rýžové polohrubé a pohankové k ořechům se skvěle hodí, použijeme o 50g mouky méně
  • 130g  alsanu bio či máslo, ghí, případně jiný tuk
  • 1,5 -2  hrnky panely či jiného sladidla
  • 3 lžíce medu (lze vynechat dodá však těstu tmavost a vláčnost)
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 4-5  hrstí mletých vlašských ořechů
  • větší polovina hrnku rostlinného mléka já použila rýžovo-kokosové Provamel

tuk na vytření formy a hrubá mouka na vysypání formy

*používám hrnek, do kterého se vejde 250ml vody

Vegan a bezlepek alternativa korpusu zde, rovněž ořechový korpus, skvělá kombinace: http://navlnechuti.cz/dynovy-orechovy-dort-s-mandlovym-tvarohem-jablicky-nektarinkami-a-skorici/

krém

  • 1 litr domácího rostlinného mléko 150g vlašských ořechů, 150g loupaných mandlí, 1 litr vody (lze použít i jiné rostlinné mléko, ale toto se zde nejlépe hodí, samozřejmě pokud je tolerováno kravské mléko lze použít i to)
  • 3 vanilkové pudinkové prášky bio amylon
  • 2 másla pro abkm alsan bio ( abkm – alergiky na bílkovinu kravského mléka, bez laktózy)
  • panela a med dle vlastní chuti (případně jiné sladidlo, ale panela či třtinový cukr se zde velmi hodí)
  • mleté vlašské ořechy

 

 

zdobení

  • mleté vlašské ořechy dle potřeby
  • čokoládové srdíčko Troubelice
  • marcipán obalený v kakaovém prášku já zakoupila v dm o vánocích kolekci marcipánových kuliček – vegan

Příprava

Už delší dobu myslím na medovník, ale ne a ne se k němu dopracovat, nyní s naší malou cácorkou mám méně času, ale jelikož příprava dortu byla nutností a pro mě i radostí a odreagováním, řekla jsem si, že udělám medovník trochu jinak. Manžel slavil narozeniny a na oslavě dort nesmí chybět, pustili jsme se tedy společně do práce, každý se zapojil, malý pomáhal s přípravou těsta, taťka hlídal korpus v troubě 😀 když já kojila, někdy je to vážně úsměvné. Ve finále se dokončovacích prací zúčastnila i naše téměř tříměsíční slečna v šátku, která se dožadovala pozornosti maminky, ale dali jsme to. Když jsme si do dortu zařízli a ochutnali, mé srdíčko zaplesalo protože ta chuť byla luxusní, přesně jako medovník, naprosto famózní chuť a jelikož slavil velký úspěch je v žebříčku top dortů. Nejspíš se bude velmi brzy opakovat jen bude muset být ještě větší protože, kdo ochutnal chtěl kousek i domů :D. Úžasné na něm je, že je poměrně rychle připravený. Současně to byl náš první dort s máslem, malý již máslo a sýry toleruje, a tak tentokrát premiéra, samozřejmě není problém připravit rovněž v bezmléčné verzi s alsanem bio, který je chuti másla nejblíže a nadělala jsem se s ním již celou řadu krémů.

Příprava korpusu

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou, lépe se našlehají pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku příliš nemíchat a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou.

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut až hodinu, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme vychladnout, ideálně připravovat den předem.

 

Příprava krému je velmi snadná, do části rostlinného mléka (mléko si musíme předem připravit, vlašské ořechy a mandle zalijeme vodou, lehce přes 1 litr a necháme máčet přes noc alespoň 8 hodin, následně vodu vylijeme, nalijeme novou a rozmixujeme, přecedíme přes bavlněnou plenu nebo pláténko)rozkvrdláme pudinkové prášky a sladidlo, já dala 12 lžic panely. Zbylé mléko dáme vařit, přidáme směs rostlinného mléka, pudinku a cukru. Vaříme jako klasický pudink do zhoustnutí, dosladíme dle vlastní chuti, do krému budeme přidávat ještě tuk a ořechy takže můžeme osladit více.

Hotový pudink necháme chvíli stát a následně našleháme dokud nevychladne. Je to mnohem jednodušší když necháme pudink samovolně chladnout i když překryjeme hůře se s ním pak pracuje když zatuhne.

Vezmeme si povolený tuk, který necháme stát chvíli na kuchyňské lince našleháme jej a postupně přidáváme vychladlý pudink a zašleháváme, ideálně když má jak tuk tak pudink stejnou teplotu. Když máme krám našlehaný přidáme mleté vlašské ořechy a dosladíme dle chuti medem, lze využít jakékoliv sladidlo, ale já chtěla dort ladit do stylu medovník, takže nechám na vás. Vzniklý krém dáme do lednice ztuhnout.

Já si připravovala korpus i krém den předem.

A jdeme do finále, korpus prořízneme dvakrát, naplníme krémem první a druhé patro a následně dort posypeme mletými vlašskými ořechy, dozdobíme dle vlastní fantazie, já zvolila srdíčko z Čokoládovny Troubelice (není bohužel vhodné pro abkm, reliéf je z bílé čokolády, náš malý již toleruje bkm v podobě másla a sýrů, ale pro jistotu mu reliéf vždy seškrábnu nožem, jde to velmi hezky takže by se dalo hovořit o možné kontaminaci), kterých jsem nakoupila víc, mají široké využití nejen jako roztomilý dárek k Valentýnu, ale i jako krásně zdobení, obvod dortu jsem ozdobila marcipánovými kuličkami, které jsou obalené v kakaovém prášku, lze i vyrobit, já je zakoupila v dm před Vánoci.

Hotový dort dáme vychladit.

Přeji příjemné mlsání, kdo ochutnal nechce jiný.

 

 

Poznámka

Počet porcí: šířka formy 25cm, výška 5cm, výška dortu po naplnění 9cm

Čas přípravy: 3 hodiny

Zdobení v podobě kuliček si můžete připravit i doma, stačí koupit pravý čistý marcipán, udělat kuličky a obalit je v kakaovém prášku, super je rovněž kombinace obalu – kakaový prášek, pomletý kokosový cukr a skořice, luxusní.

Čokoládovou ozdobu v podobě srdce lze rovněž připravit doma, stačí silikonová forma např. na muffinky a vylít dno čokoládou na vaření, text buď bílou vegan čokoládou nebo kokosmus, připadně po zatuhnutí tmavé čokolády vzít mini formičku a vylít na tmavé srdce světlé srdíčko z vegan bílé čokolády a nechat zatuhnout v lednici.