Plněná rajčata zeleninvou směsí a Šmakounem s provensálským kořením

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 136g cukety, očištěné, vydlabané
  • 4 velká rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • 100g Šmakouna provensálské koření
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl
  • mletý pepř čtyř barev – dle chuti
  • sojová omáčka Kikkoman dle chuti (není vhodná pro bezlepkovou dietu, nahraďte např. sojovou omáčkou Tamari)
  • 1 lžíce bílého jogurtu Holandie – není vhodné pro ABKM – při alergii na ABKM nahradíme rýžovou smetanou Soyatoo do které přidáme Umeocet nebo citron a sůl
  • petrželová nať na ozdobení

Příprava

Už delší dobu jsem přemýšlela o plněných rajčátkách, ale nebyl pořád čas, ale když jsem ochutnala Šmakouna s provensálkým kořením a směs, kterou jsem připravila na hlavní chod, rozhodla jsem se tuto směs využít jako náplň právě do rajčátek. Je to taková dobrůtka, že si tuto kombinaci určitě zopakuji při nejbližší slavnostní příležitosti. Úžasný předkrm nebo večeře v horkých letních dnech či ozdoba na slavnostním stole. Tuto směs můžeme klidně využít i na přípravu pizzy jako základ a následně ozdobit zeleninou a kořením.

Než se pustíme do přípravy směsi, kterou budeme rajčata plnit, připravíme si rajčata, která omyjeme, u stopky seřízneme a dužinu vydlabame. Pomůžeme si nožem a okraje zevnitř odřízneme. Dužinu nevyhazujeme, použijeme ji při přípravě náplně. Takto připravená rajčata překryjeme alobalem a dáme do lednice, aby nám neosychala.
P1140703
Na Ghí krátce orestujeme pokrájenou jarní cibulku, přidáme na hrubo nastrouhanou cuketu, pokrájenou dužinu, kterou jsme vydlabali z rajčat společně s jedním pokrájeným rajčátkem navíc, najemno nastrouhaného šmakouna s provensálským kořením. Celou směs důkladně zamícháme, přidáme koření: sůl, pepř, sojovou omáčku. Celou směs povaříme do změknutí zeleniny a nakonec přidáme čerstvou na kousky natrhanou bazalku, zamícháme a necháme vychladnout, ideálně vychladit v lednici. Do vychladlé směsi přidáme dle vlastní chuti bílý jogrut (případně zakysanou smetanu, při ABKM zvolíme rýžovou smetanou Soyatoo do které přidáme Umeocet nebo citron a sůl), důkladně zamícháme a vzniklou směsí naplníme rajčata, která jsme si vyndali z lednice. Naplněná rajčátka ozdobíme čerstvými bylinkami, já zvolila petrželovou nať, a přiklopíme.
Rajčata je ideální plnit krátce před podáváním, případně překryjeme potravinovou fólií či alobalem.

Poznámka

Počet porcí: z uvedeného množství směsi naplníme 8 velkých rajčat, záleží na velikosti, já si naplnila 3 a zbylou směs uložila do lednice.

Čas přípravy: 20 minut

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1140711