Směs zeleniny se šmakounem provensálské koření a sušená rajčata

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 136g cukety, očištěné, vydlabané
  • 2  velká rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • 100g Šmakouna provensálské koření
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl
  • mletý pepř čtyř barev – dle chuti
  • sojová omáčka Kikkoman dle chuti (není vhodná pro bezlepkovou dietu, nahraďte např. sojovou omáčkou Tamari)
  • 4 lžíce vařeného kuskusu (pro bezlepkovou dietu lze zakoupit kukuřičný)

 

Příprava

Když jsem se dozvěděla o novince, kterou pro nás Šmakoun připravil, těšila jsem se jak malé dítě až tuto novinku vyzkouším. Pro nezasvěcené musím dovysvětlit, že Šmakoun uvedl na trh novinku v podobě Šmakouna s provensálkým kořením a sušenými rajčaty. No musím uznat, že se jim tedy náramně vydařil a já jsem si s touto variantou Šmakouna pohrála hned dvakrát, ale to až příště. Jdeme na přípravu hlavního jídla v hlavní roli se Šmakounem s provensálským kořením.

Než se pustíme do samotného vaření, připravíme si kuskus, který zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme pár kapek oleje, přiklopíme a dáme stranou. Já se přiznám, že potřebné množství kuskusu nikdy neodhadnu a mám jej vždy víc a následně si jej přidám do směsi dle vlastní chuti. Na 4 lžíce vařeného kuskusu připade přibližně 30g nevařeného. Kuskus bude brzy připravený a my se můžeme pustit do přípravy směsi.

Na Ghí orestujeme pokrájenou 1 a 1/2 jarní cibulky, ale ne dozlatova jen lehce prohřejeme, přidáme na hrubo nastrouhanou cuketu, pokrájená rajčata, najemno nastrouhaného Šmakouna s provensálským kořením a prohřejeme. Do vzniklé směsi přidáme koření dle vlastní chuti: sůl, mletý pepř čtyř barev, sojovou omáčku a vaříme do požadované měkkosti. Já nemám ráda rajčata úplně měkká, rozvařená, tudíž jsem je jen krátce prohřála, nakonec přidáme pár čerstvých lístečků bazalky, které jen lehce potrháme a přidáme do směsi.

Do hotové směsi přidáme dle chuti připravený kuskus, který jsme si dali stranou, vše společně zamícháme a podáváme. Před servírováním ozdobíme cherry rajčátky, zbylou pokrájenou jarní cibulkou a naťovou petrželkou.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 1 velká porce

Čas přípravy: 20 minut

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1140707