Špaldový perník s vlašskými ořechy

Pokud potřebujete verzi bez vajec, mléka, lepku, naleznete jej zde:http://navlnechuti.cz/pernik-s-karobovou-polevou-sypany-liskovymi-orisky/

Ingredience

  • 2 hrnky špaldové mouky T630 Lidl (1 hrnek 145-150g mouky) případně hladké mouky či bezlepkové, lze namíchat pohankovou hladkou a rýžovou polohrubou mouku, pohanková saje více tekutin je třeba na to myslet, většinou dávám o 40-50g bezlepkové mouky méně než klasické
  • 1 hrnek špaldové T 1050 Lidl
  • 1 1/2 hrnku kokosovo-rýžového mléka Provamel (případně jiného rostlinného mléka či vody – 1 hrnek 250ml)
  • 1/2 kokosového mléka v plechu REAL 80%, použila jsem pouze pevnou dužinu (nemusí být, postačí rostlinné mléko, zužitkovala jsem zbytky z lednice)
  • 1 hrnek oleje (já použila řepkový bio za studena lisovaný)
  • 1 hrnek panely či jiného sladidla
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce (lze nahradit vanilkovou hraškou, vanilkovým pudinkem, škrobem, jablečným pyré více alternativy pro abkm: http://navlnechuti.cz/29-2/)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžičky perníkové koření
  • 4 lžíce kakaového prášku, já použila Troubelice
  • 3 hrsti vlašských ořechů (nameleme nebo posekáme) místo ořechů můžeme použít šáchor mouku či ořechy, případně ořechy zcela vynechat

Na plech

  • olej a hrubá mouka na vysypání

Zdobení

  • 1-2 lžíce Ghítely
  • 1 Čokoláda čokoláda na vaření Vivani
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • vlašské ořechy na ozdobení

Příprava

Snadný rychlý perník, který nikdy neomrzí. Teď příliš nepeču, není času nazbyt, nejen z důvodu blížících se svátků, ale rovněž nyní odpočívám, narodila se nám dcerka Gabriela, a tak si ji užívám plnými doušky. Mlsná je však mlsná a honí nás stále.

Tento perník je strašně jednoduchý, velmi chutný a vláčný. Pomáhal mi s ním syn a je to rychlovka a není třeba dlouhého vypisování, prostě a jednoduše smícháme zvlášť suché suroviny: odvážíme mouku, do které přidáme sladidlo, já zvolila namletou panelu, přidáme prášek do pečiva, perníkové koření, kakaový prášek, mleté vlašské ořechy, případně jen posekané.

Do rendlíku dáme tekuté suroviny: mléka, olej, med, lehounce prohřejeme, vše zamícháme, přidáme celá vejce, nalijeme do mísy, kde máme sypké suroviny,  vše společně zamícháme a hotovo.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřeného a moukou vysypaného plechu, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Perník necháme vychladnout. Následně si připravíme polevu, rozehřejeme si ve vodní lázní čokoládu na vaření do které přidáme kokosový olej, poleva půjde lépe krájet a pro mlsné jazýčky přidáme ještě Ghitelu, která dodá polevě úžasný nádech a chuť.

Připravenou polevou perník polijeme a necháme zatuhnout.

Následně již jen stačí nakrájet a vychutnat s oblíbeným nápojem, přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Pokud máte rádi švestková povidla, klidně si je před přidáním polevy přidejte a perník jimi pomažte.

Počet porcí: 1 plech 38×30

Čas přípravy: 15 minut plus pečení 45 minut

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

Ghítela: Zdravější alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.