Srnčí hřbet s vlašskými ořechy a žloutkovo-pudinkovým krémem

Ingredience

krém

  • 250ml mandlového mléka nebo kokosového mléka v plechu je chutnější
  • 1 pudinkový prášek bio Amylon
  • 5 žloutků
  • 3 lžíce panely do žloutků či jiného sladidla
  • 1-2 lžíce panely do pudinku
  • 140g Alsanu bio

poleva

  • vivani čokoláda na vaření dle potřeby
  • plátky mandlí dle potřeby

Příprava

Potřebovala jsem zužitkovat bílky a srnčí hřbety to je láska z mládí, kterou připravovala naše maminka. Rozhodla jsem se nám připravit něco na zub a zároveň si opět vyzkoušet žloutkový krém, který připravuji jen na slepování vánočního cukroví. Pokud vám někdy zůstane více bílků, zde postačí pět, určitě si na tuto dobrůtku vzpomeňte, stojí za vyzkoušení.

 

Příprava je velmi snadná, bílky vyšleháme se špetkou soli a s cukrem v tuhý sníh, následně již jen vmícháme namleté vlašské ořechy a mouku, část těsta odebereme a vmícháme do něho kakaový prášek.

Do formy na biskupský chlebíček, já použila silikonovou formu, nalijeme světlou část a následně do světlé tmavou část, formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, nejlépe jej připravíme den předem.

Během chladnutí si připravíme žloutkový krém, do hrnce s vodou dáme skleněnou mísu, do které dáme žloutky, pomalým vařením ve vodní lázni žloutky šleháme společně s cukrem nad parou, nesmí se vařit příliš rychle, rozhodně nikam neodcházíme ani nepřestáváme šlehat, žloutky by se začaly chytat ke dnu a byly by v krému cítit kousky. Šleháme tak dlouho dokud se nevytvoří krémová konzistence, já šlehala při této přípravě už několikrát, osvědčilo se mi pomalé vaření, šlehání kolem 8-10 minut, hlavně kvůli synovi raději volím delší čas přípravy.

 

Připravený žloutkový krém dáme stranou, uvaříme si pudink z rostlinného mléka, nejchutnější mi přijde z kokosového mléka v plechu, na 250ml mléka jsem dala jeden sáček pudinku a lžíci panely. Já se s přípravou pudinku nepářu, do mléka nasypu sladidlo, přidám pudink a začnu pomalu vařit do zhoustnutí. Připravený pudink necháme vychladnout a následně vyšleháme se žloutkovým krémem a pomalu přidáváme povolený alsan bio – alternativa pro máslo, vzniklý krém dáme na 30 minut vychladit.

Když máme korpus vychladlý, nakrájíme jej na 1cm plátky, vyndáme si krém z lednice a jednotlivé pláty potřeme a lepíme k sobě, nakonec celý srnčí hřbet potřeme zbylým krémem a polijeme čokoládou, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, následně již jen posypeme mandlovými plátky a dáme zachladit.

Nezapomeňte si dát pod hřbet před politím čokoládou pečící papír, po zaschnutí čokolády by se s ním špatně manipulovalo, čokoláda, která stéká dokáže vytvořit nedobytnou pevnost kolem dokola.

Při krájení srnčího hřbetu krájíme přes roh, vytvoří tak krásnou kresbu.

 

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

Počet porcí: 1, forma o rozměru: 24cm x 6cm

Čas přípravy: 1,5 hodiny

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

Alternativou pro abkm je rovněž rostlinný tuk ALSAN BIO: SLOŽENÍ – palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ