Ingredience
- 500g hovězího zadního – ořech
- 6 středních mrkví
- 1/4 menšího celeru
- 2 petržele
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl dle chuti
- 1 rýžová smetana Soyatoo
- 1 citron
- třtinový cukr dle chuti
- nakládané brusinky
- tapioka škrob Adveni dle potřeby
- voda dle potřeby
Knedlíky (nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Zvolte jinou přílohu, případně použijte jiný druh bezlepkové mouky)
- 300g špaldové mouky polohrubé
- 200g hladké špaldové mouky celozrnné
- 250ml mandlového mléka
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí
- sůl dle chuti
- 3 hrsti ovesných vloček
Příprava
Přílohu jako knedlíky často nedělám a vždy přemýšlím jak je alespoň trošku obohatit, ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a mandlové mléko je také velmi výživné. Svíčkovou milujeme a je vidět dle reakce našeho nejmladšího strávníčka, že tomu tak bude i nadále, protože se ozývalo opět mami mňami, mňam, mňam.
Hovězí maso očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme očištěnou na větší kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, vyjmeme maso a koření, zeleninu rozmixujeme, přepasírujeme a přidáme rýžovou smetanu Soyatoo, dochutíme citronem, dosolíme, případně dosladíme třtinovým cukrem. V případě potřeby zahustíme tapioka moukou, kterou před přidáním rozkvrdláme ve studené vodě. Podáváme s houskovým knedlíkem s ovesnými vločkami a brusinkami.
Během přípravy omáčky jsem si zadělala na knedlíky. Do prosáté mouky jsem přidala vejce, vlažné mandlové mléko ve kterém jsem rozpustila droždí, osolila, přidala ovesné vločky, Z uvedených surovin jsem vypracovala těsto, které jsem nechala kynout. Po vykynutí jsem těsto rozdělila na 5 dílů ze kterých jsem uhnětla válečky, nechala krátce kynout než se voda začala vařit. Knedlíky jsem vložila do vroucí osolené vody a vařila 15-20 minut.
Poznámka
Počet porcí: 6
Čas přípravy: 1,5 hodiny
Synovi jsem připravila jako přílohu jáhly.
Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana.
Některé děti netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit.
Pokud bude třeba před vyklopením těsta na knedlíky pomoučněte podložku na které budete knedlíky připravovat.
Tapiokový škrob
SLOŽENÍ: 100 % škrob z kořene manioku (tapioky)
TIPY K POUŽITÍ:
Škrob je vhodný pouze pro tepelné zpracování:
- příprava slaných i sladkých těst
- na zahušťování polévek a omáček
- do placek, knedlíků a noků
- obalování masa a ryb
- příprava drobenky na koláče
Tapiokový škrob můžete používat samostatně nebo v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami.
Pokud ho chcete použít na zahuštění, rozmíchejte ho nejdříve v trošce studené vody.
Tapiokový škrob má vynikající pekařské vlastnosti a neutrální chuť. Plnohodnotně nahradí běžnou pšeničnou mouku. Pečivo z něj je velmi jemné, vláčné, méně se drolí a vydrží déle než běžné pečivo.
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Více se dočtete zde: http://www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plodin/tapiokova-mouka-250g
Syn miluje naše domácí karlovarské knedlíky:
rohlíky (bez mléka)
1 vejce
1dl rostlinného mléka(kdo může, dá normální)
hl. mouka(může být i celozrnná
Smícháte si v misce mléko a žloutek, z bílku vyšleháte sníh do tuha, rohlíky je dobré mít nakrájené předem a mám vyzkoušeno, že nejlepší je mít různé druhy pečiva, vypadá to hezky a chutná lépe. Pečivo obalíte směsí mléka a žloutku, pak přisypete trošku mouky a nakonec lehce vmícháte sníh. Zabalíte do potravinářské folie a vaříte ze všech stran. po vybalení je potřeba nekrájet nožem, ale nití.
Krásný den Katko, to budu muset někdy zkusit 🙂 děkuji za tip 🙂