Točený cuketový makový koláč se švestkami (univerzální nekynuté koláčové těsto)

Ingredience

  • 190g najemno nastrouhané cukety, zbavené šťávy
  • 300g špaldové mouky hladké
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 100g Bio Českého Ghíčka (120g alsanu bio- vegan tuk) pokud je tolerováno máslo lze i máslo
  • špetka soli
  • 1 lžička panely či jiného cukru
  • špaldová mouka hladká na pomoučnění dle potřeby

Náplň

  • 1 hrnek mletého mák
  • 1/4 hrnku rostlinného mléka, já dávala mandlové
  • sladidlo dle chuti, já dávala panelu
  • 3 švestky, nemusí být

Příprava

 

Na facebooku na mě pořád vyskakují nějaké receptíky a většinou už jsem imunní a jen je přejdu, ale makové koláče, tak ty mě tedy chladnou nenechávají a strašně mě zaujal točený koláč od Gurmet Dalibor P., surovinově pro nás bohužel ještě nevhodný, ale stačil pohled a věděla jsem, že víkendové lelkování se konat nebude a šlo se tvořit. Využila jsem díky sezóně opět cuketové nekynuté těsto a je prostě TOP, tento koláč je naprosto famózní.

Příprava je velmi snadná, očistíme si cuketu, nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme České Ghíčko bio, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr, vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.

Pomoučníme si vál, rozválíme těsto, které pokrájíme na obdélníky, které potřeme připravenou makovou náplní (do hrnce nasypeme mák, přilijeme rostlinné mléko, povaříme a zredukujeme, aby mák netekl, osladíme dle chuti), obdélníčky stočíme do ruličky, kterou překrojíme, záleží jak dlouhé ruličky děláme. Stočené těsto klademe do vymaštěné formy, tak aby náplň vykukovala na povrch, válečky klademe jeden vedle druhého. Mezi mezery v těstě můžeme vtlačit pokrájené švestky. Připravený koláč pomažemeGhíčkem, vložíme do trouby a pečeme do zrůžověné, přibližně 20 minut, po upečení opět ještě jednou potřeme Ghíčkem.

 

Moučník necháme vychladnout pak již jen lehce posypeme cukrem a vychutnáme tu dobrůtku.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: forma oprůměru 16 cm a 2 tartaletky. Tento koláč byl menší určitě se vyplatí dvojitá dávka těsta.

Čas přípravy: 45 minut

Inspirace: https://www.facebook.com/GurmetDP/

Těsto je skvěle univerzální, lze z něj připravit rovněž koláče: recept zde: http://navlnechuti.cz/boruvkove-nekynute-cuketove-kolace-univerzalni-nekynute-vegan-testo/

 

 

 

 

 

 

 

České Ghíčko

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/