Vepřová panenka na červeném víně s brusinkami a jako příloha brambory pečené v troubě společně s šalotkou a tymiánem

Ingredience

  • olivový olej dle potřeby
  • 6-8 plátků vepřové panenky (cca 1,5 cm silné)
  • 2 dcl jakostní víno odrůdové červené, polosuché – Modrý Portugal 2010, Vinařství Novák Vrbice dle potřeby
  • 3 – 4 polévkové lžíce kompotovaných brusinek
  • lahůdková maďarská paprika Grešík
  • 1 cibule
  • 2 šalotky
  • brambory dle potřeby
  • sůl
  • čerstvý tymián

 

Příprava

Vepřovou panenku už jsme dlouho neměli. Ani si nevzpomenu, kdy tomu naposledy bylo. Když mi teta řekla, že jedou do Makra, přišla zrovna babička a povídá jí „přivezte tu vepřovou panenku z toho mladého pašíka“. No nepřemýšlela jsem dlouho než ze mě vybělo “ vezmi mi ji také“. Druhý den manžel dovezl nákup a já si mlsně prohlížela dovezené masíčko. Manžel chtěl jen na přírodno, ale mně se zachtělo zkusit něco jiného, a tak vznikla panenka s brusinkami.

 

 

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, rozmačkneme dlaní, osolíme z obou stran a stejně tak posypeme paprikou. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran, vyjmeme, vložíme do hrnce a přiklopíme. Na výpeku z masa orestujeme pokrájenou cibuli, podlijeme vínem a dusíme do změknutí cibule, kterou následně rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka se tím krásně zahustí, přidáme kompotované brusinky, já dala 3 lžíce, záleží na Vaší chuti, zamícháme, případně dosolíme a vrátíme zpět opečenou panenku.

Podáváme s pečeným bramborem v troubě s šalotkou a tymiánem. Brambory očistíme, nakrájíme na libovolné tvary, přidáme pokrájenou šalotku, osolíme a přidáme větvičky čerstvého tymiánu, dáme upéct do trouby.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 45 minut