Ingredience
- 6 keříkových rajčat
- 1/4 salátové okurky
- 2-3 hrsti listů Mizuna Verde
- listy řepy „Býčí krev“ – Fino
- pár listů hlávkového salátu
- olivový olej dle potřeby
- sůl dle huti
Zálivka
- 4-5 lžic zakysané smetany (pro ABKM nahradíme rýžovou smetanou soyatoo, dokyselíme Umeoctem, jablečným octem, limetkou či citronem)
- pepř čtyř barev dle chuti
- limetka dle chuti
- himalájská sůl dle chuti
- čerstvá bazalka dle chuti
- Bio javorový sirup Grade A, bio-nebio dle chuti
Zálivka vhodná pro ABKM a vegany – postup zde: http://navlnechuti.cz/vegan-zalivka-dresink-ci-dip/
- Rýžová smetana Soyatoo dle potřeby
- Umeocet dle chuti
- mořská sůl dle chuti
- čerstvé bylinky – bazalka
- mandlové mléko na naředění
Příprava
Mizuna je asijská listová zelenina, která se konzumuje čerstvá v podobě salátu nebo zeleninové oblohy, nebo tepelně upravená v omáčkách nebo dušená jako příloha. Snadno si ji vypěstujeme na zahrádce, kde postupně podle potřeby sklízíme jednotlivé listy, případně i celé růžice. Muzina po sklizni znovu obráží, a tak nám zajišťuje cenné vitamíny celou sezonu. Na podzim můžeme celé trsy vyrýt, zasadit do květináčů a rychlit podobně jako třeba pažitku. Mizuna je velmi vhodná pro diabetiky i redukční diety, neboť obsahuje nepatrně cukru.
Mizuna je bohatá na provitamin A (karotenoidy), vitaminy skupiny B, C, také vitamin E. Z minerálních látek je bohatě zastoupen draslík, vápník, hořčík. Obsahuje i pro trávení potřebnou vlákninu a má minimum cukrů.
Rozkrájíme si omytá rajčata, salátovou okurku, dáme do mísy, přidáme hlávkový salát, listy řepy a Mizuna listy, zakapeme olivovým olejem, lehce osolíme a promícháme.
Připravíme si zálivku. Do zakysané smetany přidáme koření dle chuti – sůl, pepř, bazalku, přidáme šťávu z limetky a přisladíme javorovým sirupem. Tato zálivka není vhodná pro ABKM, nahraďte zálivku zmíněnými alternativami.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 10 minut