Višňový koláč

Ingredience

koláč

  • 210g špaldové mouky hladké
  • 3-4 vejce
  • 80g panely (či jiného sladidla, sirupu, malým dětem zcela sladidlo vynecháme)
  • 1 lžíce medu
  • 1lžíce Ghí, oleje či jiného tuku
  • 1 prášek do pečiva

alternativa korpusu bez vajec: http://navlnechuti.cz/bananove-muffiny-s-jahodami-a-boruvkami/

alternativa korpusu bez vajec a lepku, vegan: http://navlnechuti.cz/svezi-citronovy-dort-se-skorici-a-jablky-ala-zakysana-smetana-vegan/

zdobení

  • 550g višní, třešní
  • 1 agarová tyčinka country life (případně želatina či citrusový pektin, postupovat dle návodu na obale)
  • 200ml ovocné šťávy – já měla 100% malinovou EDEN
  • domácí rybízová marmeláda na potření korpusu či jiná výrazná např. šípková

* kdo by chtěl nádech do tvarohova, postačí do marmelády přidat nastrouhaného přírodního šmakouna a rozmixovat

Příprava

 

Už i u nás dozrávají višně, začali jsme postupně pěkně nejdřív plnit bříška a když už byla plná, začala jsem přemýšlet nad tím kam s nimi. Tento koláč je velmi povedený a chutný, kombinací ovoce je neomezeně a dá se s ním vyhrát. Rozhodně stojí za vyzkoušení. koláč je snadný a rychlý, pokud opomenu vypeckování višní.

 

Příprava korpusu je velmi rychlá, do mísy dáme celá vejce, přidáme panelu a med, našleháme a střídavě již bez šlehání s pomocí metly vmícháme Ghí či jiný tuk, mouku smíchanou s kypřícím práškem a vlažnou vodu.

Připravené těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme si vytřeli tukem a vysypali moukou. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus je tmavší díky přidané panele a medu.

Po upečení necháme korpus důkladně vychladnout.

Po vychladnutí si korpus potřeme marmeládou a připravíme si přeliv, korpus necháváme stále ve formě. Do hrnce nalijeme ovocnou šťávu a do ni natrháme agarovou tyčinku. Vypeckujeme si višně. Agarovou tyčinku povaříme do rozpuštění ve šťávě. Když je agar rozpuštěný přidáme do hrnce vypeckované višně a krátce prohřejeme, směs můžeme přisladit případně panelou, já neměla potřebudo. Nalijeme na korpus potřený marmeládou a dáme do lednice ztuhnout.

 

Koláč je velmi svěží, lahodný, prostě mizel pod rukama.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Proč agar, agar je druhem mořské řasy, tedy zeleniny a má velmi výživových benefitů. Je bohatým zdrojem vápníku, jódu, železa, více o něm v článku: http://navlnechuti.cz/morske-rasy-agar-nori-syrske-hijiki-dulse-wakame-kombu/

Agar obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin B2 0,35 mg Omega 3 kyseliny 95 mg
Vitamin B3 0,29 mg Omega 6 kyseliny 4,4 mg
Vitamin B6 0,37 mg Kyselina listová 597 ug
Vitamin E 6,2 mg Kyselina pantotenová 3,8 mg
Vitamin K 27 ug Cholin 66 mg

Počet porcí: forma o průměru 25cm

Čas přípravy: 1 hodina

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/