Šmakounův cizrnový koláč s borůvkami

 

 

Ingredience

  • 4 vejce
  • 266g cizrny Bonduelle v plechu
  • 100g přírodního Šmakouna
  • 134g Alsanu Bio (náhražka másla)
  • 4 lžíce třtinového cukru s vanilkou
  • 120g pohankové mouky hladké
  • 50g žitné mouky celozrnné
  • 3 lžičky kypřícího prášku bio-nebio bez fosfátů
  • 150-200ml vody
  • České Ghíčko na vytření formy
  • 6-8 hrstí borůvek

Drobenka

  • Alsan Bio dle potřeby
  • Pohanková mouka hladká dle potřeby
  • třtinový cukr dle potřeby

Bezlepkovou verzi tohoto koláče naleznete zde, do receptu stačí přidat 100g šmakouna: cizrnový koláč s borůvkami

 

P1150924

 

Příprava

Pokud máte hodně borůvek jako my, rozhodně tento koláč vyzkoušejte.

Nelze zapírat, borůvkové koláče prostě milujeme. Celý den jsem včera poslouchala dokola stejnou tázací větu „maminko upečeme koláč? Borůvkový prosím, jo? “ Těm malým kukadlům se nedalo říci ne, a když se přidal i tatínek, tak se nadalo odolat. Ráno jsme se pustili do práce.
Tento koláč jsem již jednou připravovala v bezlepkové podobě bez Šmakouna, bohužel jsem na něj tenkrát zapomněla, ale dnes jsem si jej připravila hezky na oči. Vyzkoušela jsem tentokrát kombinaci pohankové a žitné mouky. Po celou dobu mi asistoval náš malý kuchaříček, kterého bavilo přidávat jednotlivé suroviny do robota a samozřejmě házení borůvek do vzniklého těsta byla nejlepší zábava.

Pojďme se podívat na přípravu rychlého, výživného a velmi chutného koláče. Použití cizrny se rozhodně nebojte, kdo nevyzkoušel, dělá velkou chybu.

Cizrnu propláchneme a necháme v sítku vykapat. Nastrouháme si najemno Šmakouna.

Cizrnu vyšleháme tyčovým mixérem společně s nastrouhaným Šmakounem, já si pomohla přidáním přibližně 100 mililitry vody. Vyšleháme dohladka. Celkově do těsta nepřidáme více vody než je uvedeno v ingrediencích, žádnou vodu navíc jsem nepoužila.
Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem a Alsanem, během šlehání přidáme rozmixovanou směs cizrny a Šmakouna. Přisypeme pohankovou a žitnou mouku s kypřícím práškem a společně vyšleháme. V případě potřeby během šlehání přidáme vodu, já ji přidala tolik, aby těsto nebylo hutné, přibližně 100ml.

Připravené těsto nalijeme do předem vymazané formy, já jsem použila na vymazání formy Ghí. Navrch přidáme borůvky, koláč vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Přibližně po 10 minutách přidáme drobenku, kterou jsem připravila z pohankové mouky, Alsanu a rozemletého třtinového cukru, pečeme dalších 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí.

Jelikož jsem si připravila drobenky více než jsem chtěla, připravila jsem ještě drobenkové tartaletky. Jen je třeba počítat, že se konzumují lžičkou. Drobenku natlačíme do formiček, přidáme borůvky, zasypeme opět drobenou a dáme péct na 180-200°C, přibližně 20-30 minut. Jsou úžasné a bezlepkové.

Poznámka

Mouku samozřejmě můžete použít i jinou, například špaldovou či klasickou polohrubou. Třtinový cukr s vanilkou si připravuji doma, prázdné vanilkové lusky zasypu třtinovým cukrem a vanilkový cukr je na světě.

Pokud plánujete koláč vyndávat z formy, doporučuji silikonovou formu. Po vychladnutí jsem jej sice vyndala, ale docela mě potrápil.

Pokud nemůžete lepek, zvolte tento recept a přidejte si přírodního Šmakouna.

Použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm. A dále 3 formičky na tartaletky.

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1150931